Štartuje verejná súťaž na revitalizáciu bratislavského Námestia slobody

Hlavné mesto spúšťa druhú etapu revitalizácie Námestia slobody a to vyhlásením ideovej architektonicko-urbanistickej súťaže na finálnu podobu námestia.

06.09.2017 15:00
debata
Fontána na Námestí slobody. Foto: Viera Hebertová, Pravda
namestie slobody Fontána na Námestí slobody.

Do súťaže sa môžu zapojiť architekti a krajinní architekti zo Slovenska i zahraničia. Cieľom je získať koncepciu obnovy námestia. Výsledkom by mali byť nové nápady a idey, ako tento verejný priestor opäť oživiť. A to všetko so zreteľom na vlastnosti, ktoré by v súčasnosti takéto miesto malo spĺňať. Napríklad bezbariérovosť či bezpečnosť a udržateľnosť nákladov z hľadiska realizácie i údržby. V súlade s aktuálnymi stratégiami mesta je nevyhnutné vytvoriť podmienky pre užívanie námestia z hľadiska jeho mikroklímy, zelene či hospodárenia so zrážkovou vodou.

„Očakávania budúcej podoby Námestia slobody sú veľké. Priestor v stave, v akom je dnes, najmä s nefunkčnou fontánou, ktorá je jeho symbolom, zďaleka nespĺňa súčasné požiadavky na verejný priestor. Jednou z myšlienok vyhlasovateľa je aj v zmysle ‚slobody‘ v názve námestia ako reflexie politickej zmeny po roku 1989, oslobodiť priestor od bariér a sprístupniť jeho plochy a prvky užívateľom,“ povedala hlavná architektka mesta a odborný garant súťaže Ingrid Konrad.

Fontána naposledy striekala vodu v roku 2007. Vtedy ju pre havarijný stav odstavili. Iba náklady na jej opravu sa odhadovali na jeden milión eur. Priestor, Lipový kvet uprostred fontány či mobiliár sú autorsky chránené.

zväčšiť Námestie slobody s fungujúcou fontánou Družba.... Foto: wikipedia.org
namestie slobody Námestie slobody s fungujúcou fontánou Družba. Snímka je z roku 2007.

Výsledkom súťaže bude koncept budúceho riešenia Námestia slobody, ktorý následne rozpracujú do realizačného projektu. Súťaž bude trvať dva mesiace a víťaza vyberie 7-členná porota na čele s renomovaným architektom Igorom Markom. Samotnú obnovu námestia mesto s partnermi plánuje realizovať na budúci rok.

Architektonická súťaž je druhou etapou revitalizácie Námestia slobody. Hlavné mesto ju zrealizuje v spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, ktoré založila Nadácia HB Reavis.

„V prvej fáze sme našim partnerom pomohli s prípravou všetkých potrebných podkladov pre zmapovanie územia. Pomoc sme poskytli pri výkone sanačných aktivít a samozrejme verejnú súťaž sme podporili finančným príspevkom na odmenu najlepších architektonických riešení. Bolo napríklad potrebné realizovať prieskum podložia, polohopis, výškopis, audit stavu fontány, kanalizácie a podobne. V celkovej hodnote tak ako hlavný partner projektu podporíme revitalizáciu námestia sumou 500-tisíc eur a pomôžeme aj s fundraisingom ďalších finančných a nefinančných zdrojov,“ uviedol za HB Reavis Jakub Gossányi.

Prvá fáza obnovy námestia spočívala v jeho vyčistení, odstránení čmáraníc či výsadby okrasných rastlín. Mesto zároveň prijalo opatrenia, ktoré by mali eliminovať vandalizmus. „Podarilo sa nám uviesť námestie do stavu, ktorý neohrozuje bezpečnosť návštevníkov a zvyšuje jeho estetickú úroveň. To je však minimum, ktoré bolo potrebné urobiť. Vstupujeme do ďalšej fázy a ja verím, že výsledkom súťaže budú kvalitné návrhy, ktoré vrátia život na najväčšie námestie v Bratislave,“ dodal primátor Ivo Nesrovnal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Námestie slobody