Boj proti Kotlebovi, Lunter vyzval na spoločný prieskum

Jeden z najsilnejších kandidátov na pozíciu banskobystrického župana, podnikateľ Ján Lunter, vyzval svojich demokratických protikandidátov, aby sa pripojili k prieskumu preferencií, ktorý chce objednať do konca budúceho týždňa.

06.09.2017 16:03 , aktualizované: 19:14
debata

Ak ten ukáže, že nemá najväčšiu podporu verejnosti, Lunter z boja odstúpi. Tým uvoľní priestor iným kandidátom, aby sa mohli zjednotiť a vybrať spomedzi seba jedného, ktorý sa postaví súčasnému županovi a šéfovi extrémistickej strany Marianovi Kotlebovi. Dvaja kandidáti Stanislav Mičev a Martin Klus spoločný postup s Lunterom nevylučujú.

„Za prítomnosti všetkých kandidátov som 9. augusta oznámil, že na konci septembra si objednáme prieskum, ktorý ukáže, na akej pozícii som, a podľa toho sa vzdám alebo budem pokračovať v kampani,“ pripomenul včera Ján Lunter, ktorý ide do jesenných župných volieb ako nezávislý.

Je dôležité, aby čím skôr vystúpil jeden kandidát, pričom ostatní mu verejne deklarujú svoju podporu.
politológ Tomáš Koziak

Z koaličných strán mu vyjadrili podporu Smer a Most-Híd. Prieskum by mala robiť agentúra Focus. Lunter mieni, že jeho návrh je jediným možným postupom, na základe ktorého sa môžu demokratickí kandidáti zjednotiť, aby sa na čelo kraja opäť nedostal nedemokratický kandidát. Súhlasil by aj s prieskumom inej agentúry ako Focus, ktorej dôveruje. Musí však byť členom Slovenskej asociácie výskumných agentúr (SAVA) a spĺňať potrebné štandardy.

„Mrzí ma, že pán Lunter zvolil takúto formu mediálneho odkazovania namiesto toho, aby sa s protikandidátmi stretol pri okrúhlom stole, ktorý sme tento týždeň spustili. Práve jeho úlohou je okrem iného vybrať agentúru, otázky i čas prieskumu, ktorý by mohol byť nápomocný pri podpore spoločného kandidáta,“ reagoval jeden z protikandidátov Martin Klus (Sas, OĽaNO-Nova, KDH, OKS) s tým, že Lunterovo rozhodnutie rešpektuje.

Záväzné však preňho bude rozhodnutie tých, ktorí majú záujem sa dohodnúť. „Nevylučujem, že súčasťou tejto dohody by mohlo byť aj pripojenie sa k pánovi Lunterovi. Skôr však predpokladám realizáciu alternatívneho prieskumu,“ uzavrel Klus.

Práve Klus spochybnil predchádzajúci prieskum od agentúry Focus, ktorý v auguste favorizoval Luntera ako víťaza nadchádzajúcich župných volieb. Z neho vyplynulo, že voľby by vyhral Lunter s 21,8 percenta hlasov, za ním by nasledoval Kotleba s 21,1 percenta. Klus sa umiestnil na treťom mieste so 14,4 percenta. Opozičný kandidát naznačil, že Focus manipuluje prieskumy v prospech podnikateľa. Viesť ho k tomu mal spôsob, akým anketárka počas telefonického rozhovoru kládla otázky jeho blízkej osobe. Agentúra manipulovanie odmietla.

Ďalší z kandidátov na post banskobystrického župana Stanislav Mičev (nezávislý) si myslí, že Lunter konečne pochopil, čo bolo obsiahnuté v memorande o spoločnom postupe, ktoré inicioval ešte v máji tohto roku a opakovane v auguste. Jeho cieľom je spojenie regionálnych síl proti extrémistovi a súčasnému županovi Marianovi Kotlebovi, ktorý sa o funkciu uchádza opäť.

Kandidát na post predsedu Banskobystrického... Foto: SITA/AP, Jakub Julény
Ján Lunter Kandidát na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), majiteľ rodinnej firmy vyrábajúcej vegetariánske výrobky Ján Lunter.

„Urobím presne to, čo je deklarované v memorande, to znamená, že urobíme prieskum. Na výbere agentúry sa musíme spoločne dohodnúť tak, aby to vyhovovalo všetkým kandidátom,“ dodal Mičev. Podľa jeho slov konečne dozrel čas na to, aby sa o tom začalo rokovať.

Politológ Tomáš Koziak hodnotí výzvu ako dobrý krok, na ktorom sa už Kotlebovi protikandidáti viac-menej spoločne dohodli. „Je dôležité, aby čím skôr vystúpil jeden kandidát, pričom ostatní mu verejne deklarujú svoju podporu. Už v memorande, s ktorým prišiel Mičev, je obsiahnuté, že na základe prieskumu sa ostatní vzdajú v prospech toho, kto má najväčšiu šancu zvíťaziť proti Kotlebovi,“ podotkol.

Čas súri kandidátov aj preto, že Kotleba sa podľa politológa ukazuje, že zrejme bude silným kandidátom. „Čim dlhšie bude prebiehať kampaň jedného kandidáta, tým je to aj lepší odkaz pre voliča,“ zdôvodnil Koziak.

Memorandum o vzájomnej spolupráci, s ktorým prišiel Stanislav Mičev, si kladie za cieľ poraziť v blížiacich sa župných voľbách Kotlebu. Navrhuje v ňom, aby sa kandidáti dohodli a spoločne podporili toho, ktorý bude mať proti súčasnému šéfovi kraja najväčšiu šancu. Ostatní by kandidatúru vzdali. Z protikandidátov memorandum podpísal len Martin Klus.

O post banskobystrického župana sa uchádza 17 záujemcov. Kandidačné listiny odovzdali nezávislí kandidáti, a to generálny riaditeľ Múzea SNP a mestský poslanec v Banskej Bystrici Stanislav Mičev, bývalý primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor, podnikateľ Ján Lunter, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna Pavel Greksa a mestský poslanec v Banskej Bystrici Igor Kašper.

Koalíciu strán SaS, OĽaNO, Nova, KDH a OKS zastupuje poslanec parlamentu za SaS a mestský poslanec v Banskej Bystrici Martin Klus. Opätovnú kandidatúru oznámil Marian Kotleba z extrémistickej ĽS NS. Ďalej kandidujú Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), mestský poslanec vo Zvolene Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), podpredseda Strany rómskej koalície Vojtech Kökény, Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ) a predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Banskobystrický samosprávny kraj #BBSK #Stanislav Mičev #voľby do VÚC #Ján Lunter