V zamknutom dome v okrese Komárno našli opustené bábätko

Policajti objavili v postieľke osamotenú deväťmesačnú Lenku. V rodinnom dome v Okoličnej na Ostrove nebolo po jej rodičoch ani stopy. Dieťa si prevzal úrad práce.

07.09.2017 09:31 , aktualizované: 13:15
detská postieľka - cestovná postieľka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Policajti prišli k rodinnému domu v Okoličnej na Ostrove (okres Komárno) potom, čo v utorok (5. septembra) ráno krátko pred pol deviatou dostali oznámenie, že sa v ňom nachádza opustené maloleté dieťa.

„Na mieste zistili, že dom je zamknutý a na opakované výzvy nikto nereaguje. Napriek tomu policajti nechceli nič podceniť, a preto dôkladne prezreli dom zvonka. Pri jednom okne sa im zdalo, že počujú detský plač,“ spresnila nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Hliadka vnikla do domu a v detskej postieľke našla deväťmesačné bábätko. „Okamžite privolali rýchlu zdravotnú pomoc, ktorá Lenku previezla do nemocnice. Podľa vyjadrenia lekára neboli na tele maloletej zistené žiadne zranenia. Následne bol kontaktovaný Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, ktorý si dievčatko prevzal,“ doplnila Bruchterová.

Lenka by sa mala dostať do náhradnej osobnej starostlivosti. „O zverení bude v najbližšom čase rozhodovať súd,“ povedala pre Pravdu Jana Lukáčová, hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ak rodičia nemôžu, nechcú alebo nevedia dieťaťu poskytnúť starostlivosť, orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately vtedy podľa nej hľadá riešenie v najbližšej rodine či sociálnom okolí dieťaťa tak, aby malo zabezpečenú bezpečnú starostlivosť.

Skutok polícia vyšetruje ako zločin odloženia dieťaťa. Rodičia majú povinnosť starať sa o dieťa, ktoré si nemohlo zadovážiť pomoc na mieste, kde mu nehrozí nebezpečenstvo ohrozenia života alebo zdravia. Za opustenie dieťaťa im hrozí dva až šesť rokov za mrežami. „Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície z Komárna vykonáva všetky potrebné procesné úkony a prebiehajú výsluchy,“ dodala policajná hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Komárno #policajti #opustené dieťa