Budú stačiť na opravu Galandie dva roky?

Termálne kúpalisko Galandia, ktoré je mimo prevádzky od decembra 2015, tak skoro neotvoria. Hraničný termín je stanovený na december 2019. Keďže opravu brzdia rozdielne názory vedenia Galanty a poslancov na rozsah rekonštrukcie a z toho vyplývajúce náklady, mestu stále hrozí, že bude musieť vrátiť viac ako 4,3 milióna eur, ktoré dostalo na projekt akvaparku z eurofondov.

07.09.2017 14:00
Galandia Foto: ,
Galandia je mimo prevádzky od decembra 2015.
debata (2)

Od zatvorenia Galandie pre zlý technický stav ubehli už takmer dva roky. Dodnes sa však s prácami ani len nezačalo. Na vybudovanie vodného sveta získala Galanta eurofondy cez program ministerstva hospodárstva, ktoré nedávno na magistrát pritlačilo. Do konca augusta od neho žiadalo konkrétny termín, kedy kúpalisko opäť otvoria.

„V súčasnosti analyzujeme skutočnosti uvedené v liste mesta z 30. augusta, aby sme mohli prijať ďalšie kroky s cieľom zabezpečiť súlad stavu projektu so zmluvnými podmienkami,“ vyhlásil hovorca rezortu Maroš Stano.

Podľa časového harmonogramu prác, ktorý pripravili galantskí úradníci a odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo, by mala byť Galandia opravená najneskôr do decembra 2019. Vyplýva z neho, že sanácia by mala prebiehať po častiach.

„Dovtedy urobíme najdôležitejšie časti, aby sa vodný svet mohol otvoriť, ostatným prácam sa budeme venovať počas prevádzky,“ spresnil galantský primátor Peter Paška. Komplexná rekonštrukcia, ktorú navrhovala komisia zriadená špeciálne pre Galandiu, by sa podľa neho do daného termínu stihnúť nedala.

Náklady na rozsah prác, ktoré treba na kúpalisku urobiť, sa odhadujú na viac ako milión eur. Poslanci zatiaľ odsúhlasili len postup, financovaním sa ešte nezaoberali. „Sumy, ktoré nám boli predložené, sa nám zdali byť prehnané a nemajú racionálny základ v žiadnom relevantnom podklade,“ pripomenul poslanec zastupiteľstva Peter Kolek.

„Máme indície, že oprava by mohla vyjsť na maximálne 500-tisíc eur,“ podotkol Kolek s tým, že dosiaľ nebol urobený stavebno-technický prieskum oceľovej strešnej konštrukcie pod bazénovou halou, ktorý je podľa neho kľúčový. „Bez tohto kroku sa nikam nepohneme a stále sa budeme len hádať,“ zdôraznil.

Zatiaľ nie je jasné, či sa harmonogram podarí naplniť a či ho spory ohľadom financovania neovplyvnia. „Každý krok tam stojí nejaké peniaze a musí ho schváliť zastupiteľstvo,“ doplnil Kolek. Ešte predtým však musí prejsť až dvomi komisiami – finančnou a investičnej výstavby.

Či bude štát sledovať dodržiavanie plánu – a aké kroky podnikne v prípade, že by sa práce natiahli a bolo by jasné, že stanovený termín Galanta nedodrží, zatiaľ nie je jasné. Ráta sa totiž aj s časovou rezervou pre prípad komplikácií pri verejnom obstarávaní.

Máme indície, že oprava by mohla vyjsť na maximálne 500-tisíc eur.
Peter Kolek, poslanec mestského zastupiteľstva v Galante

Zastupiteľstvo odsúhlasilo okrem postupu prác aj návrh, aby sa čím skôr prikročilo k všetkým potrebným krokom na otvorenie budúcoročnej letnej sezóny. Poslanci s tým prišli už vlani, no z bezpečnostných dôvodov nesprístupnili ani vonkajší areál.

„Žiadny dobrý ekonóm by to neodsúhlasil. Aký zmysel má otvoriť kúpalisko, kde je k dispozícii len jeden bazén, do ktorého však môžu ísť iba deti, ktoré vedia plávať? Rodiny tam tým pádom nikdy neprídu,“ hnevá sa Paška. Podľa jeho slov budú podobné komplikácie v hospodárení Galandie znamenať ďalšie straty.

Vodný svet zatvorili 11. decembra 2015 po vyše ôsmich rokoch prevádzky. Dôvodom boli správy o narušenej statike, ktoré sa objavili v súvislosti s energetickým auditom budovy. Pôvodne malo ísť len o 30-dňovú odstávku. Doteraz bolo vypracovaných viacero posudkov s rôznymi závermi o celkovom stave.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #oprava #otvorenie #termálne kúpalisko #Galandia