Výstavba náhradných bytov môže pokračovať, podľa Dúbravky to problém nerieši

Projekt výstavby 68 náhradných nájomných bytov podľa Dúbravky bytovú situáciu ľuďom z reštituovaných domov nevyrieši. Vo svojom stanovisku to uvádza bratislavská mestská časť Dúbravka.

07.09.2017 12:14
dubravka, najomne byty Foto: ,
Nápisy proti výstavbe náhradných bytov v lokalite Pri kríži. Archívna snímka.
debata

„Nie je jasné, kto pôjde do daných bytov bývať a kto tam vôbec chce ísť bývať. Projekt v Dúbravke je zatiaľ jediný rozbehnutý projekt hlavného mesta v súvislosti s náhradnými bytmi,“ spomenula hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinatová.

O tom, že výstavba bytov môže pokračovať, rozhodol Krajský súd v Bratislave, zákaz však platí pre výrub drevín na tomto pozemku. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zatiaľ neuviedol, kedy chcú s prácami na výstavbe bytov pokračovať.

Podmienkou, aby mohlo mesto s výstavbou pokračovať, je vyriešenie situácie s parkovacími miestami, súčasťou má byť aj vybudovanie parku a dosadenie zelene. Hlavné mesto však v súvislosti s parkom a parkoviskom ešte nepodalo žiadosť o stavebné povolenie na stavebný úrad. Ako uviedla hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer, pre park a parkovisko ešte robia projektovú dokumentáciu a stavebný úrad o povolenie požiadajú po jej dokončení.

Obyvatelia novú výstavbu odmietajú

Z náhradných nájomných bytov v Dúbravke sa stala mestská kauza pre spor medzi bratislavskou mestskou časťou Dúbravka a bratislavským magistrátom. Mestská časť proti bytom stále bojuje, magistrát však chce s výstavbou pokračovať. Mesto začalo byty stavať v marci, súd pozastavil práce na výstavbe bytov v apríli. Stalo sa tak aj napriek tomu, že bratislavskí mestskí poslanci na rokovaní zastupiteľstva rozhodli, že výstavbu bytov v lokalite Pri kríži nezastavia.

Stavbu bytov v lokalite Pri kríži zastupuje mestská organizácia Generálny Investor Bratislavy. Organizácia tvrdí, že výstavba je v súlade s právoplatným stavebným povolením, ktoré vydala mestská časť Bratislava – Dúbravka. „Stavebné povolenie je proces. A keď stavebník splní všetky veci a dodá všetko, čo má, musím to podpísať. Keby som to nepodpísal, konám protiprávne,“ spomenul na jar starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Výstavba náhradných bytov

Náhradné byty by mala postaviť spoločnosť Metrostav Slovakia. Podľa zmluvy je celková cena výstavby 4 739 794 eur s DPH. Povinnosťou hlavného mesta SR Bratislava bolo podľa zákona prijatého Národnou radou SR v roku 2011 zabezpečiť k 1. januáru tohto roka náhradné bývanie pre ľudí zapísaných v zoznamoch. Ľudia napriek tomu podľa primátora nie sú ohrození tým, že ich zo súčasných bytov niekto vyhodí. Reštituent musí zo zákona akceptovať nájomníkov bytov aj po 1. januári 2017 dovtedy, kým budú mať náhradný byt. Rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným dopláca reštituentom mesto. V rozpočte na to vyčlenilo tri milióny eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #náhradné nájomné byty