Spoločný kandidát proti Kotlebovi by mal byť známy asi o mesiac

Meno kandidáta, ktorý sa v župných voľbách postaví súčasnému predsedovi kraja a šéfovi extrémistickej strany Marianovi Kotlebovi, by malo byť známe začiatkom októbra. Dohoda medzi kandidátmi, aby spomedzi seba vybrali najsilnejšieho, začína naberať reálnejšie kontúry. Túto sobotu by sa mali stretnúť štyria záujemcovia o post župana Martin Klus, Stanislav Mičev, Igor Kašper a Pavol Greksa, aby vyhodnotili ponuku Jána Luntera objednať si spoločný prieskum.

07.09.2017 19:15
Kandidáti na post župana BBSK Foto: ,
Kandidáti na post predsedu BBSK Martin Klus a Stanislav Mičev. Snímka je z diskusie v Bábkovom divadle na rázcestí v Banskej Bystrici 15. mája.
debata (18)

Podľa augustového prieskumu je favoritom práve Lunter.

Podnikateľ Lunter chce, aby na začiatku októbra stál proti Kotlebovi najsilnejší demokratický kandidát. Ostatných preto vyzval, aby sa pripojili k prieskumu preferencií, ktorý zamýšľa zadať do konca budúceho týždňa. Ak Lunter v prieskume nebude viesť, kandidatúru stiahne. Nezávislý kandidát Stanislav Mičev však prišiel ešte v máji s podobnou myšlienkou, ktorú pretavil do memoranda, v auguste sa k nemu pripojil len opozičný kandidát Martin Klus. Po Lunterovej výzve sú tu tak dve rovnaké iniciatívy.

"Od ohlásenia svojej kandidatúry zastávam jednu jedinú pozíciu: Martin Klus nebude dôvodom zakonzervovania pomerov v našej župe,“ pripomenul včera Klus odhodlanie zmeniť súčasné vedenie kraja. Jeho plánom je rokovať s tými, ktorí majú záujem sa dohodnúť, a na prelome septembra a októbra sa stať alebo podporiť najsilnejšieho demokratického kandidáta. "Dovtedy spravím v kampani maximum pre to, aby som to bol ja,“ uviedol. "V sobotu sa máme stretnúť spoločne so Stanislavom Mičevom, Igorom Kašperom a Pavlom Greksom. Tam sa budeme venovať aj ponuke pána Luntera,“ doplnil Klus.

Mičev: Musíme sa dohodnúť

Generálny riaditeľ Múzea SNP a banskobystrický mestský poslanec Stanislav Mičev poukázal na to, že Lunterova výzva je v duchu jeho memoranda. "Ja postupujem v zmysle memoranda a aj budem. Je to moja iniciatíva, ale ktokoľvek sa chce pripojiť, môže,“ reagoval Mičev. Stretnutie kandidátov je podľa neho nutné. "Bez toho to nejde. Musíme sa dohodnúť na mnohých veciach. Kto bude prieskum robiť, aké budú otázky. S tým by mala súhlasiť väčšina, nie len jeden. Dohoda viacerých si žiada dlhšiu diskusiu,“ dodal.

Vedúci volebnej kampane Jána Luntera, syn Ondrej, vo štvrtok potvrdil, že detaily ohľadne prieskumu preferencií zaslali všetkým relevantným kandidátom, ktorých pozvali na rokovanie. "Otázky sa budú tvoriť budúci týždeň a každý, kto sa pripojí, vrátane novinárov, bude prizvaný. Aby mal každý istotu, že budú objektívne,“ zdôraznil. Stretnutie by sa malo uskutočniť do konca budúceho týždňa, pretože do piatka plánuje Lunter zadať prieskum. Zber dát by sa mal začať od pondelka 18. septembra, výsledky by mali byť zverejnené 2. októbra. Na ich pozvánku včera zatiaľ ani jeden z kandidátov nezareagoval.

Prieskum by mala robiť agentúra Focus, ale Lunter pripúšťa aj inú dôveryhodnú agentúru, ktorá je členom Slovenskej asociácie výskumných agentúr (SAVA). Klus však predpokladá, že v prípade dohody pôjde skôr o prieskum viac ako jednej agentúry.

Politológ: Verejnosť musí spoznať spoločného demokratického kandidáta čo najskôr

Politológ Tomáš Koziak tvrdí, že je dôležité, aby verejnosť poznala meno spoločného demokratického kandidáta čo najskôr. "Je to jasný signál voličom, že majú spoločný záujem a môžu sa tak vyhnúť zbytočnej vzájomnej konfrontácii, ktorá by nahrávala Kotlebovi,“ myslí si Koziak. Začiatok októbra je podľa politológa najvyšší čas. "Ak by čakali ďalej, mohlo by to byť už nebezpečné. Mesiac je relatívne dostatočný čas, ale ak by to bolo skôr, bolo by to lepšie,“ podotkol Koziak.

Županom Banskobystrického kraja sa chce stať 17 kandidátov. Siedmi uchádzači o post predsedu samosprávneho kraja kandidujú ako nezávislí – generálny riaditeľ Múzea SNP a banskobystrický mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, bývalý primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor, starosta obce Mýtna Pavel Greksa, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a mestský poslanec v Banskej Bystrici Igor Kašper.

Koalícia opozičných strán SaS, OĽaNO, KDH, NOVA a OKS podporila poslanca parlamentu za SaS a banskobystrického mestského poslanca Martina Klusa. Svoju súčasnú pozíciu bude obhajovať aj súčasný župan a predseda extrémistickej strany ĽSNS Marian Kotleba. Vládne strany svojho kandidáta v tomto kraji nepostavili, Smer a Most-Híd podporujú Luntera.

S podporou neparlamentných strán kandidujú aj Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), mestský poslanec vo Zvolene Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), podpredseda Strany rómskej koalície Vojtech Kökény, Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ) a predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #BBSK #voľby do VÚC #Ján Lunter