Na cestovanie bratislavskou MHD opäť postačí platný vodičák

Hlavné mesto SR Bratislava sa aj tento rok od 16. do 22. septembra zapojí do Európskeho týždňa mobility (ETM). V rámci podpory využívania alternatívnych spôsobov dopravy v meste budú môcť ľudia cestovať v MHD bezplatne na platný vodičský preukaz, ktorý vydali v Európskej únii. Zároveň sú pripravené aj ďalšie aktivity, medzi nimi kurz mestskej polície pre deti, či možnosť využitia projektu up City! na bratislavskom Námestí SNP. Informoval o tom Marek Papajčík z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu.

15.09.2017 10:12
MHD, automas, lístky Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

Bezplatná preprava v prostriedkoch bratislavskej MHD bude platiť len na denných linkách MHD vo vozidlách Dopravného podniku Bratislava v rámci mesta. Na linkách 801, 901, 37 a na nočných linkách bude platiť štandardná tarifa Integrovaného dopravného systému Bratislavského kra­ja.

Tento rok sa bude kampaň zameriavať na tému Čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita. V tejto súvislosti bude na Námestí SNP pred Starou tržnicou v Bratislave mestský projekt up City! „Projekt carsharingu pri Starej tržnici je ukážkou toho, akým smerom by sa mohlo mesto uberať v 21. storočí. Tieto elektronické smart systémy predstavujú jednu z možností vnútromestskej dopravy,“ spomenul primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Ponuka alternatívnych prostriedkov dopravy po meste zahŕňa okrem klasických mestských bicyklov aj elektrické bicykle či dokonca elektrokolobežku. Počas prvých dvoch mesiacov pilotnej fázy projektu up! City využilo nové formy mobility takmer šesťsto návštevníkov. Na elektrických vozidlách najazdili spolu viac ako 32-tisíc kilometrov po Bratislave a blízkom okolí. Denne boli v terénne priemerne štyri autá a sedem bicyklov.

Do ETM sa zapojí aj mestská polícia, ktorá deťom materských škôl pripraví dopravný kurz na dopravnom ihrisku. V sobotu 16. septembra bude v parku Andreja Hlinku v Ružinove podujatie Krúžkovanie Ružinova, dopravná výchova bude od 10:00 do 14:00. Ďalší kurz bude 20. septembra v škôlke na Strečnianskej ulici, o deň neskôr v škôlke na Bazovského ulici a 22. septembra v materskej škole na Lietavskej ulici. Na záver ETM, v piatok 22. septembra, sa tiež pod dohľadom mestskej polície uskutoční Cyklojazda po Bratislave, ktorú organizuje Cyklokoalícia.

Ďalší zo série kurzov o dopravnej bezpečnosti pre deti v nadväznosti na ETM bude mestská polícia organizovať v stredu 27. septembra. Na parkovisku na Panónskej ulici bude od 10:00 do 13:30 detské dopravné ihrisko pre petržalských školákov. Súčasťou bude aj prezentácia ekologických motorových vozidiel, dvoch elektromobilov, jedného vozidla na palivo CNG, elektrických kolobežiek, elektrobicykla či služobných bicyklov.

Európsky týždeň mobility býva každý rok od 16. do 22. septembra. Cieľom je povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility. Vyzvať tiež majú svojich obyvateľov, aby využívali na prepravu chôdzu, bicykel či hromadnú dopravu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #Európsky týždeň mobility