V bratislavských škôlkach pribudne 850 nových miest

V bratislavských škôlkach pribudne vďaka eurofondom 850 nových miest. Problém nedostatku miest v materských školách v hlavnom meste SR Bratislave pomôžu riešiť prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

15.09.2017 17:40
debata

Hlavné mesto ako sprostredkovateľský orgán pre IROP posudzovalo 32 projektových zámerov. Z nich v prvom kole hodnotenia žiadostí o nenávratný finančný prostriedok schválili 14 žiadostí. Celkovo tak na rekonštrukciu alebo vybudovanie škôlok v prvom kole rozdelia 6,9 milióna eur. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta SR Bratislavy Zuzana Onufer.

Cieľom výzvy bolo zlepšenie technického vybavenia priestorov materských škôl, skrášlenie priestorov a zvýšenie kapacít v škôlkach. Na nové alebo zrekonštruované škôlky sa ľudia môžu tešiť v Petržalke, Vajnoroch, Dúbravke, Podunajských Biskupiciach, v Záhorskej Bystrici a v Rači. Z priľahlých obcí je to Ivanka pri Dunaji, Plavecký Štvrtok, Jablonové, Senec, Hamuliakovo či Chorvátsky Grob. Podporené boli aj projekty Kongregácie Dcér Božej lásky na Slovensku v Ivanke pri Dunaji a projekt súkromnej MŠ Foresta Kids s.r.o v Senci.

Okrem rekonštrukcie alebo vybudovania nových škôlok môžu peniaze využiť aj na vybudovanie prístavieb, zabezpečenie bezbariérovosti budov, na zateplenie, modernizáciu jedální, úpravu detských ihrísk alebo zelene v okolí škôlok. Škôlky si môžu nakúpiť aj nové vybavenie, hračky alebo učebné pomôcky.

Zažiadať ešte možno o podporu v celkovej výške 5,6 milióna eur

Žiadatelia, ktorí predložili na Oddelenie sprostredkova­teľského orgánu na hlavnom meste svoj projektový zámer, sa budú môcť v ďalších hodnotiacich kolách žiadostí o nenávratný finančný prostriedok uchádzať o zostávajúcu podporu v celkovej výške 5,6 milióna eur.

Oddelenie sprostredkova­teľského orgánu pre IROP v rámci hlavného mesta zriadili v máji 2015 na základe uznesenia vlády SR. Svoje delegované právomoci vykonáva oddelenie v rámci mestského funkčného územia mesta Bratislava. Patria sem mestské časti mesta Bratislavy, okres Senec, Pezinok a Malacky, čo je spolu 52 subjektov. Riadiacim orgánom je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Medzi hlavné činnosti oddelenia patrí pomoc mestským častiam a obciam pri príprave projektov na základe výziev IROP, príprava výziev na predkladanie projektových zámerov a žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku, posudzovanie projektových zámerov a odborné hodnotenie žiadostí o nenávratný finančný príspevok v spolupráci s externými hodnotiteľmi.

Oddelenie sprostredkova­teľského orgánu na hlavnom meste rieši okrem spomínanej oblasti školstva aj projekty v rámci bezpečnej a ekologickej dopravy či zvyšovanie kreatívneho potenciálu v regiónoch. Aj vďaka existencii tohto oddelenia môžu mestské funkčné oblasti Bratislavy využiť eurofondy na zvýšenie kvality a vybavenia občianskej infraštruktúry mestských častí Bratislavy a príslušných obcí v okresoch Senec, Pezinok a Malacky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #eurofondy #škôlky #rodičia #materské školy #škôlkari