Spor inšpektorky a župana Mikuša ide na súd

Trnavský župan Tibor Mikuš porušil zákon, tvrdí hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová, ktorá pre viaceré pochybenia navrhla odvolať riaditeľa Strednej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave Ľudovíta Škrabáka.

17.09.2017 07:00
škola, Trnava Foto: ,
Stredná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave.
debata (7)

Zriaďovateľom školy je Trnavský samosprávny kraj, jeho predseda Mikuš riaditeľa potopiť odmietol. Celý prípad sa tak zrejme skončí na súde.

Inšpekcia na odbornej škole prebehla v januári a februári tohto roka. Výsledkom je 19-bodový zoznam nedostatkov, viaceré sú mimoriadne závažné. Problémom sú napríklad neaktuálne časti školských vzdelávacích programov či absencia bezpečného a hygienicky vyhovujúceho prostredia. Kontrola upozornila aj na nevhodné skladovanie nebezpečných chemikálií v chemickom laboratóriu či voľný pohyb psov po budove. Deti, ktoré v mrazoch pracovali vonku, nemali zabezpečený vhodný pracovný odev a obuv. Traja učitelia nespĺňali kritériá na výkon pedagogickej činnosti.

Prioritné pre mňa bolo, aby škola zostala zachovaná, ale aby sa manažovanie vzdelávania zlepšilo.
Viera Kalmárová, hlavná školská inšpektorka

Pochybnosti sa objavili aj v podmienkach prijímania detí na štúdium. Praktické vyučovanie a anglický jazyk boli na málo vyhovujúcej úrovni. Chýbali aj špecializované učebne a dostatočná prax. V kontrole neuspelo ani samotné vyučovanie – nevyhovujúce malo byť vyučovanie slovenčiny, matematiky, informatiky.

S riaditeľom Ľudovítom Škrabákom sme sa pokúšali skontaktovať dva dni. V škole nám vždy povedali, že „si práve niekam odbehol“.

Inšpektorka: Buď vyjmem zariadenie zo siete škôl, alebo odvolám riaditeľa

Hlavná inšpektorka Kalmárová tvrdí, že mala len dve možnosti – vyňať zariadenie zo siete škôl na Slovensku alebo odvolať riaditeľa. Rozhodla sa pre druhú možnosť, keďže chcela zachovať školu, ktorá ponúka jedinečné odbory z oblasti poľnohospodárstva, aké sa nikde inde v Trnavskom kraji nevyučujú. „Prioritné pre mňa bolo, aby škola zostala zachovaná, ale aby sa manažovanie vzdelávania zlepšilo,“ vysvetlila pre Pravdu hlavná inšpektorka.

Návrh na odvolanie riaditeľa podala v apríli. Župan Mikuš odpovedal, že sa problémom zaoberá. Kalmárová mu obratom adresovala list, kde ho upozornila na jeho zákonnú povinnosť riaditeľa odvolať, a tiež ho požiadala, aby jej oznámil termín, do ktorého tak urobí. Keďže župan nereagoval, začiatkom augusta podala na prokuratúru podnet na preskúmanie zákonnosti konania predsedu samosprávneho kraja. Zákon o štátnej správe v školstve definuje viaceré podmienky, za ktorých má zriaďovateľ školy povinnosť riaditeľa odvolať. Jednou z nich je aj návrh hlavného školského inšpektora.

Mikuš v liste zaslanom 18. augusta inšpektorke odkázal, že Škrabáka neodvolá. Spochybnil odbornosť inšpektorov, nepozdávalo sa mu ani to, že kontrola prebehla v zime, čo znamenalo sťažené podmienky pri vykonávaní praxe. Podľa Mikuša nebolo v poriadku, že niektorí učitelia mali na vyučovaní kontroly nepretržite viacero hodín, čím nebola „dodržaná psychohygiena“. Napokon dodal, že riaditeľ v lehote do 30. júna prijal opatrenia na odstránenie nedostatkov. Podľa jeho slov ich inšpekcia neakceptovala a vypracovala nové, ktoré riaditeľovi iba predložila na podpis.

Mikuš: V spore som ochotný pokračovať aj na súde

Kalmárová však jeho argumenty odmieta. Trvá na tom, že tím inšpektorov bol zložený z odborníkov – pedagógov slovenčiny, matematiky, informatiky, ale aj expertov z oblasti poľnohospodárstva, ekonomiky, spoločenských vied, psychológie a veterinárstva. Dlhé hospitácie (kontroly na hodinách, pozn. red.) odôvodnila nastavením rozvrhu v škole. „Ak mali žiaci dvojhodinový blok slovenského jazyka a literatúry, nemohol inšpektor v polovici hodiny odísť,“ vysvetľuje Kalmárová. Opatrenia, ktoré riaditeľ navrhol, boli podľa jej slov nepoužiteľné. Aj preto sa s ním jedna z inšpektoriek, ktorá sa na kontrole v škole zúčastnila, podľa Kalmárovej telefonicky dohodla, že mu pomôže opatrenia naformulovať a potom mu ich prinesie na podpis. „Aj sa tak stalo a potom sa to začalo vydávať za nenáležité zasahovanie inšpekcie do právomocí riaditeľa,“ pokračuje inšpektorka a dodáva, že legislatíva inšpekcii umožňuje uložiť škole opatrenia. „Preto to bolo absolútne v súlade so zákonom,“ zdôrazňuje.

Mikuš začiatkom septembra oboznámil so svojím konaním aj krajských poslancov na zasadaní zastupiteľstva. Jeho názor podporilo všetkých 35 prítomných poslancov. Na stranu riaditeľa sa postavila školská komisia kraja aj členovia rady školy. „Za 12 rokov vo funkcii som nepočul nič negatívne o škole ani o osobe pána riaditeľa,“ tvrdí Mikuš. Podľa jeho slov stoja na strane riaditeľa pedagógovia zo školy, s ktorými sa stretol.

Zistenia inšpekcie však naznačujú niečo iné. „Učitelia priamo i nepriamo poukazovali na zlé vzťahy s vedením a na výrazné obmedzenia v chode či rozvoji školy,“ tvrdí správa z inšpekčnej činnosti, ktorú má denník Pravda k dispozícii. Na adresu riaditeľa sa v anonymných dotazníkoch sťažovali aj žiaci. „Absolútne sa mi nepáči náplň praxe. Nerobíme to, čo by sme mali a väčšinou sme ešte aj buzerovaní od riaditeľa. Jeho prístup je hrozný,“ napísal jeden zo žiakov. Podobne sa vyjadrili aj ďalší.

Mikuš na zasadaní zastupiteľstva kraja povedal, že je ochotný v tomto spore pokračovať aj na súde. Tam zrejme celá kauza smeruje. „Je dobré, že si pán Mikuš uvedomuje, že sa to ešte neskončilo,“ reagovala Kalmárová. Na otázku, či je pripravená pristúpiť aj k radikálnemu riešeniu – vyňatiu zariadenia zo siete škôl na Slovensku – jednoznačne neodpovedala.

Predseda Združenia pre rozvoj stredoškolského odborného vzdelávania František Tamašovič pre Pravdu povedal, že výsledky inšpekcie na trnavskej škole nepozná, nevie sa k nim preto vyjadriť. Zdôraznil však, že s prípadom, kedy by zriaďovateľ školy odmietol rešpektovať hlavnú školskú inšpektorku, sa ešte nestretol. „V tomto smere je to novinka. No treba postupovať podľa zákona a o zákon sa možno súdiť,“ mieni Tamašovič.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Trnavský samosprávny kraj #Stredná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave #Ľudovít Škrabák