Pilot lietadla, ktoré sa zrútilo v Prievidzi, lietal šestnásť rokov

Pilot lietadla Čmelák Z-37 C3, ktoré sa zrútilo v sobotu na letisku v Prievidzi, nebol žiadny amatér, ale lietaniu sa venoval celý život. Práve celoživotná láska k letectvu stála napokon Miroslava P. (31) z Dubnice nad Váhom to najcennejšie, čo mal - život. V lietadle sa spolu s ním viezli aj Jana M. (23) a Michal S. (34), ktorí tvorili v súkromí pár a žili v Bolešove v Trenčianskom kraji.

17.09.2017 14:40
pád lietadla, Prievidza Foto: , ,
Lietadlo sa po nevydarenom akrobatickom kúsku zrútilo na letisko v Prievidzi.
debata (12)

Pilota Miroslava P. včera oplakávali na letisku v Slávnici pri Ilave jeho kamaráti, medzi nimi aj Michal S., ktorý nehodu prežil s ľahšími zraneniami. „Nevieme čo sa stalo ani prečo sa to stalo. Išlo o veľmi skúseného pilota, ktorý lietal 16 rokov a mal nalietaných množstvo letových hodín,“ povedal iba člen Rady Aeroklubu v Slávnici Štefan Pohanka. Lietadla Čmeláky podľa neho patrili Aeroklubu a piloti sa na nich striedali, dobre ich poznali a mali s nimi nacvičené akrobatické kúsky, ktoré predvádzali aj na Dni otvorených dverí na prievidzskom letisku. Aj podľa kamaráta nebohého pilota Miroslava Budiača, bolo letectvo celým jeho životom a odmalička sníval iba o tom, že bude lietať. Tento sen sa mu stal napokon osudným. „Keď sme sa ako deti rozišli na stredné školy, on išiel študovať do Trenčína do Leteckých opravovní a žil na tom letisku. On tam bol stále,“ povedal kamarát Miroslav. Nebohý pilot dokonca pritiahol k letectvu aj svojho mladšieho brata Jozefa. „Teraz tam začal aj jeho brat pracovať, ja som tam tiež chodil pomáhať keď bolo treba, pokiaľ som mohol. Keď mi to včera zavolali, aj mi slzy vyhŕkli,“ priznal zronený kamarát, ktorý sa s Miroslavom kamarátil už od základnej školy. Miroslav ženatý nebol, všetok svoj voľný čas venoval lietadlám. Po tragickej zrážke dvoch lietadiel na Červenom Kameni spred dvoch rokov robil na letisku v Slávnici, podľa kamaráta, vedúceho letovej prevádzky. „On mal nalietaných strašne veľa hodín. Na bezmotorové lietadlá si robil papiere už na strednej škole. Jeho rodičia aj veľa investovali do toho, aby mohol lietať, veľmi ho v tom podporovali,“ uzavrel M. Budiač.

Stav mladej matky je stabilizovaný

Spolu s pilotom Miroslavom sa v lietadle viezla aj Janka, mamička malého dieťaťa, a jej priateľ Michal. Na letisku v Slávnici nám potvrdili, že v takomto type lietadla sa mohli viezť okrem pilota ešte ďalší traja ľudia. Po páde utrpela Janka ťažké zranenia a s polytraumou ju letecky transportovali do nemocnice v Banskej Bystrice. Michal utrpel iba ľahšie zranenia a včera prišiel na letisko v Slávnici za trúchliacimi kamarátmi, o tragédii však hovoriť nechcel ani on, ani uplakaní priatelia. Janka je síce vo vážnom stave, ale v nemocnici robia všetko preto, aby sa zo zranení vystrábila. „23-ročná pacientka utrpela ťažké zranenia, je hospitalizovaná na klinike úrazovej chirurgie, jej stav je momentálne stabilizovaný,“ povedala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Lietadlo sa zrútilo s troma osobami na palube. Foto: Tatiana Michalková, Pravda, SNG
pád lietadla, Prievidza Lietadlo sa zrútilo s troma osobami na palube.

Prípad vyšetruje polícia. „Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície z Prievidze v sobotu začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenie v jednočinnom súbehu s prečinom ublíženia na zdraví,“ povedala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová. Dve lietadlá prileteli zo Slávnice, aby v Prievidzi na letisku, kde sa konal Deň otvorených dverí pred asi dvoma stovkami divákov predviedli leteckú akrobaciu. Jedno z lietadiel typu Z-37 A pilotoval Jaroslav z Tornale.a druhé typu Z-37 C3 pilotoval Miroslav, ktorý sa s ním po časti manévru zvanom rozchod zrútil. „Podľa doterajších zistení sa lietadlo malo dostať do prudkého stúpania, v dôsledku čoho mala lietadlu poklesnúť rýchlosť,“ uviedla E. Antalová. Na miesto udalosti prišiel aj vyšetrovateľ Leteckého a námorného vyšetrovacieho úradu. Či bola príčinou tragédie technická porucha alebo zlyhal ľudský faktor ukážu až výsledky policajného vyšetrovania. Polícia teraz žiada divákov, ktorí sa stali svedkami tragédie a jej priebeh si natočili alebo nafotili, aby tieto zábery poskytli prievidzským kriminalistom. Zábery im pomôžu pri vyšetrovaní nešťastia.

Záchranné zložky už pilotovi pomôcť nemohli. Foto: Tatiana Michalková, Pravda, SNG
pád lietadla, Prievidza Záchranné zložky už pilotovi pomôcť nemohli.

Lietadlá, ktoré vyštartovali zo športového letiska v Slávnici sa stali účastníkmi obrovskej tragédie aj v auguste 2015. Zrážku dvoch lietadiel mal vtedy podľa výsledkov vyšetrovania Leteckého úradu zaviniť pilot, ktorý fotografoval. V osudný deň viezli 2 športové lietadla parašutistov na nácvik hromadného zoskoku. Pri obci Červený Kameň sa však stroje zrazili a zrútili sa k zemi. Časti parašutistvo sa podarilo vyskočiť, ale aj tak zahynuli traja parašutisti a všetci štyria piloti.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #zranení #Prievidza #obeť #Pilot #pád lietadla