Kandidáti na predsedu BBSK chcú vytvoriť spoločný program, cieľom je poraziť Kotlebu

Druhý okrúhly stôl kandidátov na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa uskutočnil v piatok 15. septembra a priniesol zhodu v spoločnom postupe v rámci programu aj v prieskume voličských preferencií.

18.09.2017 09:08
debata

K pôvodnej päťke kandidátov v zostave Martin Klus, kandidát SaS, OĽaNO, NOVA, OKS a KDH, nezávislí Stanislav Mičev, Igor Kašper a Pavel Greksa a za kandidáta Viliama Baňáka z Jednoty – ľavicovej strany Slovenska v zastúpení krajský predseda strany Ondrej Kožiak sa pridal aj Milan Urbáni, kandidát Strany moderného Slovenska. Informácie o okrúhlom stole kandidátov na predsedu BBSK poskytla jeho administrátorka Jana Orlická, podľa ktorej pozvanie na stretnutie dostali aj ďalší demokratickí kandidáti.

Účastníci okrúhleho stola sa zhodli na tom, že Memorandum o vzájomnej podpore sa v zmysle jeho ustanovení naplnilo a demokratickí kandidáti naň nadväzujú dohodou o realizácii okrúhlych stolov. Ich cieľom je nájsť kandidáta schopného zvíťaziť v novembrových voľbách a tvorba jednotného programu.

„Doteraz sme najmä vysvetľovali, v čom spočíva neschopnosť súčasného vedenia kraja. Teraz je ten správny čas ukázať našu schopnosť spojiť sa pre spoločnú myšlienku, akou je skutočný záujem o hospodársku a sociálnu zmenu v našom kraji v prospech jeho obyvateľov. Jednotný, kvalitný program viacerých kandidátov, ktorý je reálnym súborom inovatívnych krokov a nástrojov, nemá v histórii volieb do VÚC obdobu,“ uviedol Mičev.

„To, že sa za okrúhlym stolom zišli kandidáti celého politického spektra, hovorí o vážnosti ekonomickej a sociálnej kondície nášho kraja. Izolácia a celý rad neodborných krokov nás doviedli k viditeľnému prepadu,“ dodal Igor Kašper.

„Veríme, že každý, komu ide o zmenu ekonomického a sociálneho postavenia našich obyvateľov a odstránenie izolácie kraja, sa k okrúhlemu stolu pridá a podporí ďalšie spoločné kroky po zrealizovaní spoločného prieskumu,“ povedal Kožiak.

Témou bol aj spoločný priskum

Dôležitým bodom dohody v rámci druhého okrúhleho stola sú konkrétne kroky k deklarovanému spoločnému prieskumu. Všetci kandidáti dosiahli zhodu na metodológii prieskumu, type otázok, termíne realizácie a konkretizovaní agentúr, ktoré tento prieskum budú robiť. „Zhodli sme sa na tom, že to bude nespochybniteľná a renomovaná agentúra, prípadne agentúry s vysokou mierou presnosti, ktoré sú členmi SAVA a zvažujeme aj medzinárodný dohľad nad takýmto prieskumom,“ uviedol Greksa.

Výsledky prieskumu sa stanú predmetom tretieho okrúhleho stola. Čas medzi druhým a tretím okrúhlym stolom bude venovaný spoločnému postupu smerom k programovej zhode. „Je síce zrejmé, že sa na spoločnom prieskume nezúčastnia všetci pozvaní kandidáti, no napriek tomu je každý z nich aj naďalej vítaný medzi nami v rámci budúcich okrúhlych stolov. Osobná a konštruktívna diskusia sú totiž jedinou cestou spoločného postupu k finálnej dohode, ktorá je v záujme nielen Banskobystrického kraja, ale aj celého Slovenska“, uzavrel druhý okrúhly stôl Martin Klus.

Lunter konal na vlastnú päsť

Nezávislý kandidát na predsedu BBSK Ján Lunter si zadal prieskum v uplynulom týždni sám v agentúre Focus, keďže komunikácia medzi ním a ostatnými kandidátmi zlyhala. Lunter tak konal hlavne preto, aby dodržal svoje slovo o včasnom uskutočnení prieskumu, na základe ktorého sa má rozhodnúť do konca septembra, či bude pokračovať alebo sa vzdá kandidatúry v prospech silnejšieho kandidáta.

O post predsedu sa bude v nadchádzajúcich voľbách uchádzať v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sedemnásť kandidátov, z toho jedna žena.

Kandidačné listiny odovzdali okrem súčasného predsedu Mariana Kotlebu (Kotleba – ĽSNS) aj nezávislí kandidáti generálny riaditeľ Múzea SNP a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Stanislav Mičev, bývalý primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor, podnikateľ Ján Lunter, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna Pavel Greksa a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Igor Kašper.

Jedna žena a 16 mužov

Koalíciu strán SaS, OĽANO, NOVA, KDH a OKS zastupuje poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Martin Klus. Jednotlivé strany zastupujú kandidáti Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), poslanec MsZ vo Zvolene Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), podpredseda Strany rómskej koalície Vojtech Kökény, Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ) a predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni.

Voľby do vyšších územných celkov sa uskutočnia 4. novembra. Poslanci Národnej rady SR schválili na jar tohto roku novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov a päťročný výkon ich funkcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický samosprávny kraj #okrúhly stôl #voľby do VÚC #spoločný prieskum