Žiarčanov strážia tiesňové hlásky

Špeciálni strážcovia, akých nikde inde na Slovensku nenájdete. Do praxe ich zaviedla samospráva v Žiari nad Hronom, ktorá chce nimi dosiahnuť vyšší stupeň bezpečnosti pre obyvateľov mesta.

18.09.2017 15:00
debata

Systém tiesňových hlások má byť prevenciou pred protiprávnou činnosťou a vandalizmom. Tiesňové hlásky sú špecifickou pomôckou na ohlásenie páchania trestnej činnosti, priestupku či výtržníctva. Nachádzajú sa na vytypovaných frekventovaných a viditeľných miestach.

Ak človek, ktorý sa v tej-ktorej časti nachádza a chce zvestovať nejakú udalosť mestskej polícii, stačí keď aktivuje tiesňovú hlásku. Je to tlačidlo, ktoré upozorní mužov zákona, že sa v danej lokalite niečo deje.

Inšpirovali sme sa v zahraničí a povedali si, že to vyskúšame aj u nás.
hovorca mesta Martin Baláž

Operátor konkrétne miesto vďaka kamere okamžite vidí a po okamžitej aktivácii mikrofónu aj zreteľne počuje okolité dianie. Navyše automaticky vzniká nahrávka, ktorá môže poslúžiť ako dôkaz na súde.

Tlačidlá tiesňovej hlásky sú podľa náčelníka Mestskej polície v Žiari nad Hronom Róberta Šišku nainštalované na siedmich frekventovaných miestach – napríklad pri autobusovom nástupišti, v oddychovej zóne či v parku pri základnej škole. „Sú umiestnené vo výške 120 cm. Človek po ich stlačení môže rozprávať a pokračovať v ceste bez toho, aby sa predstavil,“ vysvetľuje Šiška.

zväčšiť Tiesňová hláska nainštalovaná v Žiari nad Hronom. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
žiar, hlaska, tiesnova hlaska Tiesňová hláska nainštalovaná v Žiari nad Hronom.

Cieľom zavedenia systému tiesňových hlások je podľa slov hovorcu mesta Martina Baláža použitie ďalšieho nástroja na zvyšovanie bezpečnosti. „Inšpirovali sme sa v zahraničí a povedali si, že to vyskúšame aj u nás,“ zdôrazňuje Baláž. Bezpečné zóny sú podľa neho pre ľudí, deti či zdravotne postihnutých, ktorí nie sú schopní privolať si pomoc mobilným telefónom.

Vybudovanie siedmich stanovíšť s bezpečnostnými očami a ušami stálo mesto dovedna 34-tisíc eur. Samospráva platila 20 percent z obstarávacej ceny, zvyšok získala vo forme dotácie z Úradu vlády pre prevenciu kriminality a inej protispoločenskej činnosti.

Šiška hovorí, že systém už spustili do skúšobnej prevádzky. Tá bude trvať dva mesiace a naostro ho následne spustia od novembra. „Podľa potreby ešte musíme nastaviť funkciu citlivosti hlasu a citlivosť otrasových snímačov,“ vysvetľuje náčelník.

Žiarčania budú zároveň vyhodnocovať, ako sa novinka osvedčila a aké sú ohlasy verejnosti. Ak budú prevažne pozitívne, chcú systém ešte viac zdokonaľovať, napríklad doplnením o informačnú tabuľu s mapkou lokality.

„Ukáže sa vám, kde sa v konkrétnej chvíli nachádzate vy a na mapke sa zobrazia aj miesta s ďalšími tiesňovými hláskami a kamerami. Dá sa tak trebárs naplánovať, predovšetkým v noci, trasa cesty, kadiaľ je najbezpečnejšie prejsť mestom,“ podčiarkuje Šiška.

Tiesňové hlásky sú pred poškodením chránené niekoľkými úrovňami. Predovšetkým sú vyhotovené z robustného materiálu a silne ukotvené k betónovému podkladu špeciálnymi skrutkami, ktoré nie sú vidieť. Dôležitá je aj ich povrchová úprava. Sú totiž opatrené špeciálnym náterom a antivandalovým nástrekom, ktorý zabezpečí, že sa na ňom nebudú držať sprejerské farby.

Zariadenia majú v sebe skryté aj otrasové snímače, vďaka ktorým sa v prípade, že do tiesňovej hlásky udriete alebo silne kopnete, spustí poplach. Vtedy sa na miesto natočí kamera, začne blikať maják a otvorí sa komunikačný kanál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Žiar nad Hronom #obyvatelia #hlásky