Odsúdili policajta, ktorý podcenil volanie ženy o pomoc

Policajt zo Starej Turej, ktorý podcenil volanie ženy o pomoc, si vypočul definitívny verdikt. Krajský súd v Trenčíne odsúdil obžalovaného Patrika P. za prečin marenia úlohy verejným činiteľom na ročný trest odňatia slobody s podmienečným ročným odkladom. Rozsudok je právoplatný.

18.09.2017 14:55
debata

Ide o mimoriadne tragický prípad z polovice novembra 2015, keď prišla na Obvodné oddelenie v Starej Turej vystrašená Miroslava M. a prosila policajtov o pomoc, pretože sa jej žiarlivý manžel Tibor M. vyhrážal zastrelením. Štyridsaťštyriročný Patrik P. síce oznámenie prijal, ale ženu vzápätí poslal domov. O pár hodín bola mŕtva, muž zavraždil najprv ju a potom tou istou pištoľou zastrelil aj sám seba.

Miroslava prišla v osudný deň podľa hovorcu trenčianskych súdov Romana Tarabusa na políciu o pol desiatej dopoludnia. Na Tibora chcela podať oznámenie preto, že vyvolával hádky a vyhrážal sa, že zastrelí najprv ju a potom aj sám seba.

Patrik P. síce spísal oznámenie o priestupku v súvislosti s manželskými hádkami a následnými vyhrážkami, no aj napriek tomu, že ho žena upozornila, že jej muž je držiteľom strelnej zbrane – a že má z naplnenia jeho slov strach, nevykonal podľa súdu žiadne úkony smerujúce k prevereniu a objasneniu celej veci.

Najhoršie však bolo, že neurobil žiadne opatrenia smerujúce k predídeniu naplnenia hrozieb a nezabezpečil ochranu života a zdravia nešťastnej oznamovateľky. Miroslavu už o pár hodín neskôr Tibor niekoľkými ranami z legálne držaného Glocku zastrelil pred obytným domom v Starej Turej na Hurbanovej ulici. Následne ukončil aj svoj vlastný život.

Okresný súd v Novom Meste nad Váhom vlani v novembri vyhlásil rozsudok, ktorým Patrikovi P. uložil len peňažný trest vo výške päťsto eur. To sa nepáčilo prokurátorke, ktorá sa proti verdiktu odvolala, preto sa prípad dostal pred odvolací Krajský súd.

Obžalovaný Patrik už pred Okresným súdom vo svojom vyhlásení nepoprel, že sa dopustil spáchania skutku, ktorý mu bol kladený za vinu. Z ďalšieho dokazovania navyše vyplynulo, že toto nebolo zďaleka jeho prvé pochybenie v práci.

Necelé dva týždne pred smutnou udalosťou si Patrika predvolal „na koberček“ jeho nadrianený. Na disciplinárnom pohovore mu vytkol nesústredenosť a predovšetkým fakt, že kontrolami boli v jeho práci zistené vážne nedostatky. Tie sa týkali spracúvania bežných písomností či priestupkov a prijímania oznámení v čase, keď mal službu. Patrik pracoval na polícii od mája 1994.

O šokujúci prípad zo Starej Turej sa začal zaujímať aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten vydal pokyn, aby krajská prokurátorka v Trenčíne okamžite preskúmala spis a informovala ho o jeho obsahu. Už tá skonštatovala, že v postupe policajta boli závažné pochybenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #policajt #prečin marenia úlohy verejným činiteľom