O post poslanca Bratislavského kraja má záujem až 362 kandidátov

Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na júnovom zasadnutí schválili zmenu vo volebných obvodoch a v počte poslancov v nich volených. Po novom teda z dvadsiatich štyroch obvodov vzíde päťdesiatka poslancov. Hlási sa ich viac ako sedemnásobok.

20.09.2017 15:26
Bratislavský samosprávny kraj, Sídlo úradu... Foto: ,
Sídlo úradu Bratislavského samosprávneho kraja je na Sabinovskej ulici v hlavnom meste.
debata

Počet poslancov sa zvýšil aj vďaka nárastu obyvateľstva kraja, podľa Registra obyvateľov SR má k 31.12.2016 685 82­4 obyvateľov. Počet poslancov je podľa zákona určený v pomere 12 000 až 15 000 obyvateľov na jedného poslanca. Zákon teda dovoľuje, podľa počtu obyvateľov, pohybovať sa v počte poslancov v rozpätí 46 – 57. Informovala Veronika Beňadiková z BSK.

Finálne čísla, teda 24 volebných obvodov a 50 poslancov, je výsledkom rokovaní zástupcov župy, poslancov, starostiek a starostov a primátorov z územia Bratislavského regiónu. V Bratislave je počet volených zástupcov 34, teda o tri vyšší ako v minulých voľbách a o jeden sa počet poslancov zvýšil v malackom okrese na 6, v pezinskom na 5 a rovnako bude 5, teda o jedného viac, aj v okrese Senec.

Deň ukončenia podávania kandidátok bol 5. septembra a po kontrole je zaregistrovaných 362 kandidátov na poslancov vyššieho územného celku. Do župného parlamentu kandiduje 82 nezávislých poslancov a 280 delegátov strán či koalícií. Na čelo župy, teda na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, kandiduje 18 zaregistrovaných kandidátov, z ktorých je polovica nezávislých a polovica straníckych.

Zoznam kandidátov nájdete na stránke kraja.

Voľby do vyšších územných celkov budú 4. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislavský kraj