Deti kresbami pomáhajú nemocnici

Majú len 5, 10 či 15 rokov - a už pomáhajú. Kreslia obrázky, z ktorých sú jedinečné vianočné pohľadnice, putujúce za adresátmi do rôznych končín Slovenska i sveta. Výnos z predaja následne venujú chorým ľuďom.

21.09.2017 16:00
deti Foto: ,
Anna, Karolína a Maxim nad pohľadnicami, ktoré kreslili deti z OZ Priatelia stonožky. Výnos z ich predaja je venovaný oddeleniam Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.
debata

Žilinská nemocnica aj tento rok, už po pätnásty raz, mohla vďaka deťom, učiteľom a dobrovoľníkom z občianskeho združenia Priatelia stonožky nakúpiť potrebné pomôcky pre pacientov. Tých obdarovali sumou, ktorá sa blížila k ôsmim tisíckam eur.

Desaťročná Karolína kreslí obrázky už asi dva roky. Koľko ich bolo spolu, zrátané nemá, ale hovorí, že určite je ich už poriadne veľa. „Robím to preto, lebo ma to baví, a viem, že to aj pomôže,“ tvrdí.

O rok staršia Anna zbožňuje betlehemy. „Rada mám postavy, tie sa mi robia najlepšie,“ povie. Uvedomuje si, že za jej záľubou i prácou je pomoc tým, ktorí ju potrebujú.

„Myslím si, že v súčasnosti je jedným z tých najväčších bonusov to, že tieto deti robia čosi úplne nezištne. Nebudú ľahostajné voči ostatným, ale budú empatické,“ hrdo vraví predsedníčka Priateľov stonožky Daniela Popluhárová.

Tešia sa, že pomáhajú

Deti v pohľadniciach tvoria príbehy a majú z nich radosť. Niektoré ich dokážu za sezónu vykúzliť aj sto. „Vždy im porozprávame o tom, čo vlastne robia a že pomáhajú zachraňovať životy. Tie dušičky sú tomu veľmi prístupné a tešia sa,“ dopĺňa učiteľka zo ZUŠ Ferka Špániho Irena Bohunická.

Žilinskej nemocnici pomáhajú Priatelia stonožky už od roku 2002. Odvtedy občianske združenie prispelo sumou vyše 67-tisíc eur a keďže pohľadnice sa predávali aj v USA, tak aj 3 156 dolármi.

Denník Pravda už o deťoch, ktoré sa priatelia so stonožkou a pomáhajú pacientom i zdravotníkom v nemocnici, písal pred dvomi rokmi v seriáli Úspešní Slováci. Vtedy ich nezištná injekcia predstavovala 54-tisíc eur.

Tento rok si vďaka unikátnemu projektu prilepšili na fyziatricko-rehabilitačnom, novorodeneckom a internom oddelení i v liečebni dlhodobo chorých. „Práve tam nám najviac pomohli s predajom pohľadníc. Získané peniaze sa ešte násobili určitým koeficientom, aby sme ich mohli poskytnúť všetky,“ približuje Popluhárová využitie sumy vo výške 7 720 eur.

Interné oddelenie získalo 1 435 eur. „Každá korunka vie pomôcť. Použijeme ju na zlepšenie starostlivosti najmä pre našich imobilných a málo sebestačných pacientov. Zakúpili sme 60 kusov košieľ a 26 kusov kožených popruhov na postele,“ vysvetľuje lekárka Alžbeta Gondžúrová.

Novorodenecké oddelenie vďaka pomoci stonožkových detí získalo 1 800 eur na novú fototerapeutickú lampu s mobilným stojanom. „Liečime ňou predovšetkým žltačku. Nebol to prvý dar, už viackrát sme od nich získali zdroje na mnoho potrebných vecí na skvalitnenie nielen lekárskej, ale i ošetrovateľskej práce. Či to už bol monitor, alebo infúzne dávkovače. Je to výnimočné, keď deti takto pomáhajú,“ pridáva vedúca sestra Amália Krkošková.

Deti, ktoré kreslili ako prvé, sú dnes už dospelé

Občianske združenie Priatelia stonožky vzniklo v roku 1998. Vianočné pohľadnice a pozdravy kreslia deti na hodinách výtvarnej výchovy, v umeleckých školách, krúžkoch či vo svojom voľnom čase. Tí žiaci, ktorí s touto iniciatívou začínali ešte v minulom storočí, sú už dospelými a na priloženie ruky k vzácnemu dielu vodia aj svoje deti.

Deti na kartičku veľkú 13 krát 19 centimetrov nakreslia obrázok, na druhú stranu pribudnú údaje o autorovi. Pohľadnice si potom zakúpia jednotlivci či firmy a posielajú ich obchodným partnerom alebo známym.

„Chodia nám veľmi krásne listy, či už z Európy, z USA alebo z Austrálie. Keď sa ľudia dozvedia, že priania, ktoré dostali, vznikli v rámci humanitárnej akcie – a že ich kreslia deti bez nároku na akúkoľvek odmenu, tak sú často prekvapení. Ďakujú a občas pošlú aj darčeky,“ dodáva Popluhárová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #deti #Žilina #nemocnica #dobročinnosť