Vstupná brána do Levoče bude atraktívnejšia

Bude vynovená, krajšia a pre turistov ešte príťažlivejšia ako doteraz. Košická brána, ktorá bývala súčasťou historického opevnenia mesta Levoča a ktorá je doteraz hlavným vchodom na námestie a do historickej časti, mení šat. Mesto do jej vynovenia investuje tisíce eur.

21.09.2017 17:00
debata

Košická brána je v meste spolu s tou Menhardskou momentálne jedinou zachovanou. Obe sú súčasťou najzachovalejšieho hradobného opevnenia na Slovensku, ktoré malo dĺžku 2,5 kilometra a zostali z neho ešte asi dve tretiny.

Hradné opevnenie okolo mesta bolo vybudované na prelome 13. a 14. storočia, hradby sa dopĺňali a obnovovali podľa vyvíjajúcej sa vojenskej techniky v priebehu 16. a 17. storočia. Podľa primátora Levoče Milana Majerského bola Levočská brána naposledy opravovaná v osemdesiatych rokoch minulého storočia.

Vedúca investičného oddelenia na levočskom mestskom úrade Alžbeta Pitoráková vysvetľuje, že v ďalších rokoch sa na Košickej bráne priebežne realizovali udržiavacie práce a v týchto dňoch sa dočkala ďalšej veľkej rekonštrukcie.

„Práce sa začali minulý týždeň, teda v prvej polovici septembra a potrvajú dva mesiace. V rámci nich bude urobená obnova exteriéru objektu i jeho fasády, jeho sanácia proti vlhkosti, urobí sa bleskozvod, odvodnenie dažďových vôd do kanalizácie, zrekonštruuje sa ležatá dažďová kanalizácia, doplní sa verejné osvetlenie pre peších aj pre motorové vozidlá, upravia sa spevnené plochy vozovky v mieste prejazdu pod bránou i v jej bezprostrednom okolí,“ objasňuje Pitoráková.

Primátor: Nový šat si určite zaslúži

Primátor mesta Majerský pripisuje súčasnej rekonštrukcii veľký význam. „Táto investícia je pre Levoču veľmi dôležitá, lebo Košická brána je vstupnou bránou k nám, prechádza ňou do centra väčšina návštevníkov, turistov aj miestnych. Nový šat si určite zaslúži,“ zdôrazňuje.

Košická brána je opradená aj starými legendami. Jedna z nich hovorí o tom, že sa pri nej zjavuje duch Juliany Korponayovej-Géczyovej, ktorá je po Majstrovi Pavlovi druhou najznámejšou postavou levočských dejín.

Juliana, známa aj ako Levočská biela pani, bola pred stáročiami nespravodlivo obvinená z toho, že počas obliehania kurucmi otvorila dobyvateľom mestské brány. Po vypočutí bola popravená a traduje sa, že jej duch nevie nájsť pokoj a objavuje sa nielen pri Košickej bráne, ale aj celom opevnení.

Celkové náklady na skrášlenie Košickej brány sú vyčíslené na 245-tisíc eur. Mesto časť financuje z vlastných zdrojov, no väčšinu prostriedkov získalo zo zdrojov ministerstva financií a od rezortu kultúry z programu na Obnovu pamiatok.

Počas rekonštrukčných prác je Košická brána uzatvorená. Do centra mesta sa dá dostať vyznačenými obchádzkami. Dočasne je zrušená aj autobusová zastávka na Košickej ulici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #obnova #vstupná brána #Košická brána