Za smrť chlapčeka môže nemocnica, tvrdí úrad

V prípade úmrtia trojročného chlapca Sebastiána pochybila Fakultná nemocnica v Nitre.

21.09.2017 11:48 , aktualizované: 18:40
debata

Skonštatoval to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Nemocnici hrozí pokuta do výšky necelých desaťtisíc eur. Jej vedenie sa zatiaľ s rozhodnutím úradu oboznamuje. „Úrad zistil pochybenia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, pričom neboli včas vykonané všetky zdravotné výkony na zabezpečenie účinnej liečby s cieľom zlepšiť zdravotný stav maloletého pacienta,“ uviedla hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová. Kontrola tiež zistila nedostatky vo vedení zdravotnej dokumentácie, ktoré postúpila na prešetrenie ministerstvu zdravotníctva a Nitrianskemu samosprávnemu kra­ju.

Chlapčeka v nitrianskej nemocnici prijali ešte v januári tohto roka pre zvýšenú hladinu cukru. Po pár hodinách sa jeho stav dramaticky zhoršil. Museli ho oživovať a previezť do Bratislavy, kde mu už nedokázali pomôcť. Rodičia z jeho smrti vinia zdravotníkov. Boli podľa nich k chlapcovi ľahostajní a neposkytli mu takú starostlivosť, akú si jeho stav vyžadoval. Na sociálnej sieti vytvorili stránku Spravodlivosť pre Sebinka – píšu, že zdravotná sestra vypla alarm prístroja, ktorý sledoval jeho životné funkcie. Obrátili sa preto na úrad s podnetom.

Hovorkyňa úradu Pivarčiová upresnila, že prípad posudzovali prizvaní konzultanti zo špecializačných odborov pediatria, pediatrická intenzívna medicína a ošetrovateľstvo. "Úrad uzavrel podnet ako opodstatnený a bude postupovať v súlade s platnými právnymi predpismi,“ skonštatovala. Voči nemocnici začnú správne konanie, výsledkom ktorého môže byť pokuta, zákaz výkonu zdravotníckeho povolania najviac na jeden rok alebo opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov.

Vedenie Fakultnej nemocnice v Nitre protokol z kontroly dostalo, s rozhodnutím sa oboznamuje. „V súčasnosti zistenia ÚDZS podrobujeme posúdeniu, či a v akej miere existuje príčinná súvislosť medzi pochybeniami pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti a smrťou pacienta,“ reagovala hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková. Posudzovať podľa nej budú aj mieru zavinenia jednotlivých zdravotníkov. „Až na základe zodpovedania týchto otázok bude možné riešiť vyvodenie zodpovednosti voči konkrétnym pracovníkom,“ odpovedala na otázku, aké postihy vyvodí vedenie voči personálu. Advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS vysvetlil, že úrad môže nemocnici vyrubiť pokutu maximálne do 9 958 eur. Rodičia sa môžu obrátiť so žalobou na nemocnicu a žiadať odškodnenie – náhradu nemajetkovej ujmy, pretože ide o zásah do zdravia či súkromia. Advokát odhadol, že môžu vysúdiť aj 50-tisíc eur. Doplnil, že súd bude prihliadať na to, či išlo o vytúžené dieťa, o prvorodeného. Vplyv na výšku odškodného má aj to, ako dlho žili spolu.

Nitrianska nemocnica už prehrala súd o rekordné odškodné pol milióna eur. Bolo to pred štyrmi rokmi. Na súd sa obrátila rodina chlapca, ktorý v šestnástich rokoch absolvoval nenáročnú operáciu nosnej priehradky. Počas zákroku sa mu náhle zastavil krvný obeh, srdce prestalo biť a mozog zostal neokysličený. Lekári neskoro zareagovali a mladík zostal v bdelej kóme.

Pôvodný agentúry text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou #pochybenie #Fakultná nemocnica v Nitre