Náhradná autobusová stanica v Bratislave začne fungovať od 1. októbra

Náhradná autobusová stanica na Nivách na Bottovej ulici v bratislavskej mestskej časti Ružinov začne fungovať od 1. októbra v prípade, ak prebehne kolaudačné konanie plynulo vo všetkých fázach. Povedal to pri jej prehliadke Jakub Gossányi zo spoločnosti HB Reavis Slovakia, investora projektu.

21.09.2017 12:14
Nahradna AS Exterier 2 Foto:
Vizualizácia náhradnej autobusovej stanice.
debata (2)

Náhradná autobusová stanica plne nahradí dopravné kapacity súčasnej autobusovej stanice a v službách pre cestujúcich prinesie zvýšenie kvality a komfortu.

"Nájdu tam všetko potrebné – informácie o spojoch, oddychovú zónu, priestor na odkladanie batožiny, cyklostojany, toalety s prebaľovacím pultom, miesta na dobitie telefónov a chýbať nebude ani verejná Wi-Fi sieť,“ uviedol Gossányi. Dodal, že cestujúci budú mať tiež k dispozícii aj niekoľko stánkov s rýchlym občerstvením a na stanici bude aj kaviareň.

Náhradná autobusová stanica Nivy na Bottovej... Foto: Robert Hüttner, Pravda
autobusova stanica docasna Náhradná autobusová stanica Nivy na Bottovej ulici.
Náhradná autobusová stanica Nivy na Bottovej... Foto: Robert Hüttner, Pravda
autobusova stanica docasna Náhradná autobusová stanica Nivy na Bottovej ulici.
Náhradná autobusová stanica. Foto: Robert Hüttner, Pravda
autobusova stanica docasna Náhradná autobusová stanica.

Súčasnú autobusovú stanicu, ktorú čaká búranie, presťahujú do náhradných priestorov v nočných hodinách a počas víkendu, "aby sme minimalizovali dopad na cestujúcich, verejnosť či zamestnancov súčasnej autobusovej stanice,“ dodal Gossányi. K náhradnej autobusovej stanici sa podľa neho dostanú ľudia akýmkoľvek dopravným prostriedkom alebo pešo. Šoféri budú môcť využiť príjazd z Chalupkovej ulice, priamo pred budovou budú k dispozícii miesta na krátkodobé parkovanie.

Vizualizácia náhradnej autobusovej stanice.
Náhradná autobusová stanica Nivy na Bottovej...
+12Náhradná autobusová stanica Nivy na Bottovej...

S výstavbou nového autobusového terminálu s nákupným centrom a tržnicou na mieste pôvodnej autobusovej stanice chce spoločnosť začať 2. októbra. V máji už začala stavať administratívnu budovu Nivy Tower s výškou 125 metrov, ktorá sa bude nachádzať na rohu Svätoplukovej ulice a Mlynských nív, ponúkne návštevníkom napríklad reštauráciu s výhľadom na Bratislavský hrad, Kolibu či Kamzík, priestory na konanie konferencií a ľudia sem budú môcť zavítať aj na rôzne výstavy. Jej dokončenie plánuje investor na prelome rokov 2019 až 2020.

Nová autobusová stanica ponúkne medzinárodný autobusový terminál, nákupné centrum, tržnicu a administratívnu budovu. Nové priestory budú mať tri nadzemné a dve podzemné podlažia. Nástupištia autobusov plánujú v prvom podzemnom podlaží, nad zemou budú obchody, tržnica, reštaurácie či detské zóny. Unikátom novej stanice bude strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a vybavením pre aktívny oddych a šport. Projekt uvažuje s 2 150 parkovacími miestami. Koncept stanice navrhla britská architektonická kancelária Benoy v spolupráci so slovenským ateliérom Siebert + Talaš.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #stanica Nivy #HB Reavis