Rekonštrukcia na Špitálskej by mohla pokračovať. Stačí posunúť zastávku?

Rekonštrukcia električkovej trate na Špitálskej ulici v centre Bratislavy by mohla pokračovať bez ohľadu na to, kde a kedy vyrastie nová zastávka tzv. viedenského typu. Stačí ak sa všetky zapojené strany dohodnú. Myslí si to vedenie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

22.09.2017 14:15
rekonstrucia spitalska ulica stavba Foto: ,
Stavebné práce na Špitálskej dočasne zastavili.
debata (1)

Práce na oprave električkovej trate minulý týždeň dočasne zastavilo Ministerstvo dopravy. Rozhodlo, že stavba nie je povolená v súlade so zákonom, pretože v procese došlo k viacerým pochybeniam. Dôvodom boli okrem iného sťažnosti obyvateľov Špitálskej, kde mala vzniknúť nová zastávka. Tvrdili, že dôjde k ohrozeniu bezpečnosti čakajúcich ľudí, keďže za chrbtom by mali dvor, z ktorého vychádzajú autá.

Riaditeľ odboru dopravy BSK Ladislav Csáder uviedol, že trať a zastávka sú dve veci, ktoré spolu síce súvisia, ale nie sú od seba závislé. „Ako sme sa dozvedeli od zástupcu obyvateľov Špitálskej, ktorí sa odvolali, oni proti rekonštrukcii trate nič nemajú. Vítajú, že sa trať opraví, bude menej hluku, plynulejšia doprava,“ povedal Csáder. Druhá vec je však samotná zastávka.

Podľa Csádera je teraz prioritou, aby sa zrušilo zastavenie stavebných prác a aby mohla rekonštrukcia pokračovať. „To, či bude zastávka tu, alebo o 100 metrov ďalej, o tom môžeme rozhodovať neskôr. Nič sa nestane, keď bude o tri mesiace neskôr ako trať. Ale na trati stojí, prehnane povedané, život a doprava Bratislavy,“ dodal s tým, že stále je možné trať opraviť v zhruba v očakávanom termíne, teda začiatkom decembra.

Bratislavský župan Pavol Frešo preto chce v najbližších dňoch iniciovať stretnutie sťažovateľov, magistrátu, dopravného podniku a kraja. „Chceme dohodu s obyvateľmi domov o tom, že zastávka sa premiestni a oni súhlasia s riešením. Ďalším krokom by bola právna dohoda, ktorý by umožnila čo najskôr pokračovať v prácach,“ povedal Frešo.

Trvá tiež na tom, že na strane župy k pochybeniu nedošlo, keďže oni posudzovali iba koľaje. Polohu zastávky aj jej povolenie si podľa neho magistrát zariaďoval vo vlastnej réžii. Tvrdí, tiež, že ešte v auguste sťažovatelia rokovali na magistráte a navrhovali posunutie električkovej zastávky, čo sa evidentne nestretlo s pochopením a napokon prišlo na sťažnosti a odvolania.

Magistrát tieto tvrdenia odmieta. „Opravu električkovej trate na Špitálskej ulici a objektov s ňou súvisiacich, vrátane polohy novej električkovej zastávky na Mariánskej ulici, povolil svojím rozhodnutím špeciálny stavebný úrad Bratislavského samosprávneho kraja," informovala bratislavská hovorkyňa Zuzana Onufer.

„Dopravný podnik Bratislava oznámil pokračovanie zabezpečovacích prác samotnej trate. Budovanie novoplánovanej zastávky na Mariánskej pozastavil, pričom tá bude predmetom samostatných stavebných konaní," uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Podľa jej vyjadrenia ide o záležitosť medzi Bratislavským samosprávnym krajom a Ministerstvom dopravy. Rezort vo svojom stanovisku zase uviedol, že v tejto veci je iba odvolací orgán. „Ministerstvo nenavrhuje technické riešenie ani polohu, kde by mala byť zastávka umiestnená," informovali.

Dopravný podnik tvrdí, že urobí všetko preto, aby električkovú trať spustili čo najskôr. Upozorňuje, že v opačnom prípade hrozí havarijný stav, ktorý môže vyústiť až do prerušenia premávky električiek v celej Bratislave. Podľa informácií agentúry SITA by však mali práce obnoviť už počas budúceho týždňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Pavol Frešo #Špitálska