V Bratislave osadia ďalšie kamene Stolpersteine pred domami obetí nacistov

Do Bratislavy sa vráti nemecký umelec Gunter Demnig, aby tu osadil ďalšie spomienkové kamene Stolpersteine pred domami obetí nacistov. Stane sa tak už túto nedeľu.

22.09.2017 14:30
Stolpersteine Foto: ,
Dva kamene pripomínajúce príbeh partizánov, bratov Rosenbergovcov, osadené v chodníku na Dolnej ulici 6 v Banskej Bystrici v rámci projektu Stolpersteine.
debata (1)

Spomienkové kamene Stolpersteine (z nemeckého kameň, o ktorý sa potkneš) pripomínajú pamiatku obetí nacistov po celej Európe. Gunter Demnig ich doteraz uložil 65-tisíc v 22 krajinách, čo robí z tohto projektu najväčší pamätník na svete.

Ukladanie kameňov

Pamätné kamene bude Demnig ukladať v hlavnom meste od 15.00 hodiny. Začne pred domom Ivana Markoviča, významného štátnika prvej ČSR, ktorý republiku zakladal, bol podpredsedom parlamentu, niekoľkonásobným ministrom a organizátorom československých légií. Zahynul v roku 1944 v Buchenwalde. Podujatie uvedie literárny vedec Peter Zajac a vystúpia aj ďalšie známe postavy.

O 16.30 uložia Stolpersteine na Grösslingovej ulici 55. Budú to kamene pre rodinu Rübnerovcov, ktorých deportovali a zavraždili v Osvienčime. Ich syn Tuvia Rübner vďaka úteku prežil holokaust a neskôr sa v Izraeli stal medzinárodne uznávaným básnikom, prekladateľom a literárnym vedcom. Preklady niektorých jeho básní zaznejú počas podujatia.

O 17:30 sa zhromaždenie presunie na Hlavné námestie 5. tam budú kamene pripomínať manželov Neumannovcov, ktorých zavraždili v koncentračných táboroch Osvienčim a Ravensbrück. Ich dcéra, dnes 92-ročná Miriam Adamcová–Neumannová prežila holokaust a na podujatie pricestuje z Izraela.

Od 18.00 bude podujatie pokračovať v Roland café na Hlavnom námestí, kde predstavia Príbeh jedného domu: multižánrové umelecké spracovanie témy tragického osudu obyvateľov domu v kontexte (pred)vojnovej Bratislavy. Čakajte hudbu, tanec, projekcie aj diskusiu.

Projekt Stolpersteine

Projekt na Slovensko prináša a koordinuje OZ Antikomplex.sk. Od roku 2012 bolo uložených 90 kameňov v 15 mestách a obciach, z toho v Bratislave 20 kameňov na 9 adresách. V septembri 2017 sa okrem Bratislavy ukladajú na šiestich ďalších miestach po celom Slovensku.

Príbeh jedného domu

Ide o projektom umeleckého spracovania rozpamätávania sa na príbehy domov, ktoré mali tragický rozmer. Prináša ho OZ Červené topánky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Stolpersteine