Na Špitálsku by sa mali električky vrátiť do zimy, sporná zastávka nebude

Električková trať na Špitálskej by mohla byť zrekonštruovaná do 15. novembra a do zimy by sa na ňu mohli vrátiť aj električky. Sporná zastávka, pre ktorú Ministerstvo dopravy opravu trate zastavilo, zatiaľ nebude.

10.10.2017 14:30
debata (2)
Zabezpečovacie práce na Špitálskej. Foto: Viera Hebertová, Pravda
spitalska Zabezpečovacie práce na Špitálskej.

Zabrániť havárii

Dopravný podnik Bratislava (DPB) od 26. septembra realizuje zabezpečovacie práce, aby zabránil hroziacemu havarijnému stavu. Tieto sa dotýkajú opravy trate, výmeny koľají a napájacích vedení. Existujú totiž obavy, že zrážková voda v otvorenom výkope by mohla poškodiť vozovku aj okolité budovy. Pokiaľ by električky ostali aj v zimnom období presmerované cez Obchodnú ulicu, hrozí zase prekročenie kapacity vedenia a výpadky napájania.

Oprava trate by mala byť hotová do polovice novembra. Električky by sa na trať mali vrátiť do zimy. Súčasťou zabezpečovacích prác nie je budovanie novoplánovanej zastávky, pre ktorú rezort dopravy rekonštrukciu zastavil. Dnes je už zrejmé, že zastávka na mieste vjazdu do vnútrobloku na Špitálskej 33 nebude.

Stopka rekonštrukcie

Rekonštrukcia trate na Špitálskej ulici sa začala v auguste. Dopravný podnik vtedy trvanie rekonštrukcie za 2,5 milióna eur odhadoval na tri mesiace. Práce zastavilo Ministerstvo dopravy, keď rozhodlo, že stavba nie je povolená v súlade so zákonom. Dôvodom boli okrem iného sťažnosti obyvateľov vnútrobloku na Špitálskej, kde mala vzniknúť nová zastávka tzv. viedenského typu. Tvrdili, že dôjde k ohrozeniu bezpečnosti čakajúcich ľudí, keďže za chrbtom by mali dvor, z ktorého vychádzajú autá. Práce sa tak zastavili a ulica ostala rozkopaná.

Zabezpečovacie práce na Špitálskej. Foto: Viera Hebertová, Pravda
spitalska Zabezpečovacie práce na Špitálskej.

Nové stavebné konanie

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ako špeciálny stavebný úrad pre mestské dráhy teraz vypísal nové stavebné konanie. „Teraz beží 15-dňová lehota, počas ktorej to má byť vyvesené, potom sedem dní na možnosť odvolania. Obidve tieto záležitosti, či je to zabránenie hroziacemu havarijnému stavu alebo nové stavebné povolenie, sa dejú bez problematickej zastávky, ktorá bola napadnutá. Tú bude DPB riešiť v samostatnom konaní,“ informoval riaditeľ odboru dopravy BSK Ladislav Csáder.

Práce pokračujú

Etapa od Ulice 29. augusta po Kamenné námestie by mala byť ukončená do konca tohto týždňa. „Po tomto termíne ešte bude DPB dokončovať menšie práce na električkovej trati a bude realizovať rekonštrukciu nástupného ostrovčeka na existujúcej zastávke Mariánska. Na tomto úseku sa už potom ráta len s drobnými obmedzeniami pre individuálnu dopravu,“ informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Od pondelka 9. októbra sa realizuje aj zabezpečenie úseku od Ulice 29. augusta za križovatku Mickiewiczova – Americké námestie, kde sa začalo s prácami na oprave električkovej trate. Od budúceho týždňa v tomto úseku kompletne vylúčia individuálnu dopravu. Dotknutým obyvateľom a tiež prevádzkam vjazd zabezpečia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #električka #Špitálska