Oprava mosta cez Ružín finišuje

Havária päťdesiatročného mosta cez vodnú priehradu Ružín spôsobila od konca minulého roka vážne problémy obyvateľom Košického kraja, najmä z Hnileckej doliny, ktorí využívali most pri ceste do Košíc.

12.10.2017 15:00
Ružín Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Situáciu na moste pre jeho zlý technický stav vyhlásili za havarijnú, čo viedlo aj k vyhláseniu mimoriadnej situácie.

Komplikácie kľúčového mosta spôsobilo jeho nepravidelné udržiavanie a pod zlý stav sa podpísali aj nákladné autá, ktoré ho preťažovali. Zavretie mosta znamenalo, že obyvatelia z okresov Gelnica či Spišská Nová Ves stratili priame a rýchle spojenie s Košicami. Odvtedy sú odkázaní na používanie obchádzkových trás, čo im cestu do Košíc a späť predlžuje i predražuje. Náhradou bolo aj sprevádzkovanie päť kilometrov dlhej lesnej cesty medzi obcami Opátka a Zlatník.

V súčasnosti sa už oprava mosta nad vodnou priehradou Ružín dostáva do finálnej fázy. Zhotoviteľovi stavby – spoločnosti Strabag sa podarilo most staticky zabezpečiť a môžu pokračovať záverečné práce. „Teraz budú nasledovať klasické mostárske práce. Zatiaľ ide všetko podľa plánov, ale budeme potrebovať aj priazeň počasia,“ konštatoval počas kontrolného dňa stavbyvedúci Viktor Kanda.

Práce na oprave mosta budú stáť celkovo 1,65 milióna eur. Ukončené by mali byť začiatkom decembra tohto roku. Po kolaudácii sa budú môcť na most opäť vrátiť motoristi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Most #Ružín