Začína sa rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte

Od pondelka 16. októbra sa začínajú práce v podchode na Trnavskom mýte. Opravu zaplatí developerská firma Immocap Group a bratislavská radnica. Súkromný investor sľubuje, že do leta bude mať podchod novú tvár.

12.10.2017 13:15
debata (12)
Takto by mal podchod na Trnavskom mýte vyzerať... Foto: Vizualizácia Immocap Group
trnavske myto Takto by mal podchod na Trnavskom mýte vyzerať o deväť mesiacov.

Revitalizácia podchodu, ktorým denne prejde okolo 30-tisíc ľudí, je rozdelená na viacero etáp. Podchod ostane celý čas prístupný s čiastkovými obmedzeniami. Náklady, ktoré vynaloží Immocap dosiahnu dva a pol milióna eur, hlavné mesto investuje 1,2 milióna. Práce majú byť hotové do leta budúceho roka.

V rámci projektu sa komplexne zrekonštruuje zázemie podchodu a vnútorné priestory. Vymenia eskalátory a dobudujú výťahy tak. Renováciou prejdú aj všetky vstupy do podchodu a súčasťou obnovy bude aj čiastočná renovácia električkových zastávok. Zároveň celý podchod dostane novú tvár. Chýbať nebudú obchodné priestory a ďalšie služby.

„Podchod bude vďaka komplexnej revitalizácii nielen tranzitným miestom, ale občania a návštevníci mesta získajú bezpečný, moderný a bezbariérový verejný priestor so službami, ako napríklad potraviny, drogéria, trafika, či kvetinárstvo a kaderníctvo. Počítame tiež s viacerými gastronomickými prevádzkami. Podchod bude chránený kamerovým systémom a 24-hodinovou bezpečnostnou službou. Sme radi, že vďaka profesionálnej spolupráci s mestom prinášame do podchodu život a príjemne strávený čas,“ povedal predseda predstavenstva spoločnosti Immocap Group Peter Lukeš.

+4

Developer na Trnavskom mýte postavil aj nákupné centrum Central. Spolu so spoločnosťou YIT založili akciovú spoločnosť s názvom First SPV a kúpili Dom odborov Istropolis. „Rozhodne chceme, aby Bratislava mala kultúrno-spoločenský stánok, ktorý je na úrovni 21. storočia. Chceme dodržať pôvodnú funkcionalitu a ešte ju rozšíriť,“ povedal Lukeš na margo jeho budúcnosti.

Od novembra začne hlavné mesto s prácami aj na povrchu Trnavského mýta. V pláne je oprava chodníkov, vybudovanie bezbariérových prístupov k električkovým nástupištiam, oprava prístreškov na nástupištiach električiek či obnova dopravného značenia. Mesto tiež sľubuje zníženie vizuálneho smogu v podobe bilboardov a odstránenie stánkov spred Tržnice.

„Trnavské mýto je dôležitým dopravným a spoločenským uzlom. Roky bola táto lokalita zanedbávaná a som rád, že sa konečne veci pohli. Tento priestor je veľkou výzvou nielen pre investorov, ale aj pre nové dopravné riešenia v oblasti koľajovej dopravy. Prvým dôležitým krokom je revitalizácia podchodu a nasledovať budú ďalšie úpravy na povrchu,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Podrobné informácie o priebehu rekonštrukcie budú zverejňovať na stránke www.trnavskemyto.sk.

Hlavné mesto sa rekonštrukciou podchodu na Trnavskom mýte začalo aktívne zaoberať v roku 2016. Najlepšou cestou sa podľa magistrátu ukázal byť dlhodobý prenájom spojený s kompletnou rekonštrukciou. Poslanci mestského zastupiteľstva rozhodli, že podchod zrekonštruuje firma Immocap Group. Následne mesto so spoločnosťou podpísalo zmluvu na prenájom podchodu za jedno euro na 15 rokov s možnosťou opcie na ďalších päť rokov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Trnavské mýto