Streľba samopalom v Pohronskej Polhore nemala rasový motív

Nie farba pleti, ale sklamanie, že sa nezabavili podľa predstáv. Taký je oficiálny motív víkendovej streľby v Pohronskej Polhore v okrese Brezno, kde traja muži streľali vo večerných hodinách na jeden z rodinných domov v rómskej osade Varguľa, kde sa v tom čase nachádzali manželia a ich päť detí.

12.10.2017 15:12

Nikomu v dome sa našťastie nič nestalo. Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Štefan Šurka na tlačovej besede vylúčil rasový motív tohto činu.

Za udalosťou, ktorá mohla skončiť tragicky, bola trojica mladíkov z vedľajšej obce Michalová.

Rodinný dom, na ktorý vystrelil mladík päť rán... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
dom, strelba, polhora, Rodinný dom, na ktorý vystrelil mladík päť rán zo samopalu. Na múre vidieť diery po guľkách.

Jakub a Martin majú 24 rokov, starší Stanislav o tri roky viac. Ich úlet pritom začal celkom nevinne. „Dvaja zo spomínanej trojice popíjali alkohol v pohostinstve v Michalovej, potom išli za tretím z partie a popíjali ďalej. Tam jeden z nich požiadal majiteľa domu, aby im ukázal samopal SA 58, ktorý mal doma. Potom zbraň nabili piatimi nábojmi,“ opisuje udalosti z nedeľného večera Šurka.

Chceli sex s miestnymi dievčatami

Mladíci, ktorí už vtedy mali v dychu viac ako jedno promile alkoholu, sa však chceli zabávať. Napadlo im, že by mohli ísť do susednej Pohronskej Polhory do rómskej osady, kde chceli sex s miestnymi dievčatami.

Nasadli do starej Škody Forman, ktorá patrila jednému z nich a išli za dobrodružstvom. Samopal zobrali zo sebou. V osade sa jedného z okoloidúcich opýtali, aby im nejaké dievčatá poradil. Keďže žiadne dievča neprichádzalo, nenapadlo im nič iné, ako vybrať zbraň a upozorniť na seba streľbou.

Riaditeľ polície zdôrazňuje, že samopal namierili na najbližší dom a strelec vypálil päť rán. Štyri skončili v múre, no jedna vletela cez okno do objektu, kde v tom čase bolo sedem ľudí. Našťastie nikoho nezasiahla.

Zbrane mal mladík v nelegálnej držbe

Polícajti sa už čoskoro dostali na stopu trojici mladíkov. Majiteľ samopalu zbraň po čine rozobral a ukryl ho v hospodárskej budove suseda, ktorý o tom nevedel. Polícia neskôr našla v jeho dome ďalšie tri guľové zbrane, jednu pištoľ kalibru 9 mm a asi 500 nábojov rôzneho kalibru. Všetky zbrane mal mladík v nelegálnej držbe a boli vo funkčnom stave.

Otec rodiny, na ktorú sa strieľalo Václav Pokoš... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
strelba, polhora, pokoš, dom Otec rodiny, na ktorú sa strieľalo Václav Pokoš hovorí, že zo streľby sa stále nevedia spamätať.

Dvaja z trojice, 24-ročný Martin, ktorý bol strelcom a 27-ročný Stanislav, vodič a majiteľ zbrane už boli obvinení a z obavy z pokračovania v páchaní trestnej činnosti boli vzatí do väzby. Tretí z partie Jakub, ktorý bol len prítomný pri čine, obvinený nebol a je v pozícii svedka.

„24-ročný Martin bol obvinený zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a tiež z prečinu výtržníctva. V minulosti bol raz súdne trestaný. 27-ročný Stanislav, vodič a majiteľ zbrane bol obvinený z trestného činu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Súdne trestaný bol v minulosti už šesťkrát, odpykal si aj osemmesačný trest vo väzení.“

Rodina mala šťastie v nešťastí

Prípad je stále v šetrení a ich obvinenie môže byť podľa Šurku rozšírené o ďalšie trestné činy.

Rodina Václava Pokoša z Pohronskej Polhory, na dom ktorého sa strieľalo, sa z nedeľnej udalosti stále nemôže spamätať. „Našim šťastím bolo to, že sme v tom čase ležali na posteliach a pozerali televíziu. Ak by v miestnosti niekto stál, guľka by ho mohla trafiť,“ hovorí 33-ročný otec piatich detí vo veku od 10 do 18 rokov, ktorý pochádza z Brezna a do Pohronskej Polhory sa priženil pred šesnástimi rokmi.

Nič podobné podľa jeho slov ich rodina doteraz nezažila. Najťažšie znáša udalosť ich desaťročná dcéra, ktorá je stále v takom šoku, že nie je schopná chodiť do školy.

Psychológ Miroslav Kohuťár vysvetľuje, ak má dieťa takýto zážitok a podobnú situáciu uvidí opakovane či už v médiách, alebo vo filme, môže u neho dôjsť k poruchám spánku, či správania. „Ak nejakú inú traumatickú situáciu zažilo to dieťa aj doma v rodine, môže to u neho vyvolať aj prechodné pomočovanie. To je reakcia nervovej sústavy,“ zdôraznil psychológ.

Kohuťár dodáva, že ak boli svedkom takejto udalosti školopovinné deti, môže to u nich vyvolať poruchu pozornosti, správania, či prechodnú absenciu koncentrácie na vyučovanie.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #streľba #Brezno #samopal #Pohronská Polhora