Studne pri skládke vo Vrakuni sú kontaminované chemikáliami aj pesticídmi

Analýza vzoriek zo studní v okolí nebezpečnej skládky v bratislavskej časti Vrakuňa preukázala kontamináciu gumárenskými chemikáliami a pesticídmi. Taktiež boli prekročené limity prchavých chlórovaných alifatických uhľovodíkov a prchavých aromatických uhľovodíkov.

12.10.2017 15:33
vrakuňa, bratislava, skládka, toxická skládka Foto: ,
Pohľad na miesta v katastri MČ Vrakuňa, kde sa pod terénom ukrýva skládka nebezpečných odpadov po bývalých Chemických závodoch Juraja Dimitrova.
debata

Ako informoval odbor komunikácie ministerstva životného prostredia (MŽP), zamestnanci Výskumného ústavu vodného hospodárstva (VÚVH) odobrali na prelome júla a augusta 23 vzoriek zo studní a následne ich analyzovali v Národnom referenčnom laboratóriu pre oblasť vôd na Slovensku. V septembri odobrali vzorky z ďalších 11 studní vo Vrakuni a v Podunajských Biskupiciach, Rovinke a Ružinove.

Analýzy a monitorovacie vrty

„Pri porovnaní výsledkov analýz zo studní vo Vrakuni a v širšom okolí možno konštatovať, že iba vybrané výsledky vzoriek z mestskej časti Vrakuňa presahovali limitné hodnoty, kým výsledky vzoriek z iných obcí a mestských častí limitné hodnoty nepresahovali,“ konštatovalo MŽP.

Výsledky analýz korešpondovali s údajmi z monitorovacích vrtov. „Spravidla vedci dúfajú v nové informácie pri svojich analýzach. V tomto prípade som rada, že sa žiadne prekvapenie nekonalo. Naše výsledky rámcovo potvrdili údaje našich kolegov zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra ,“ vyhlásila Ľubica Kopčová, generálna riaditeľka VÚVH.

Ako doplnil minister životného prostredia Lázsló Sólymos, koncentrácie látok nepredstavujú bezprostredné zdravotné riziko. „Rizikový by bol pravidelný viacročný konzum zeleniny polievanej znečistenou vodou zo studní, avšak riziková dávka je pre každú látku iná,“ komentoval minister.

Skládku zatvoria do kapsuly

MŽP chce na sanáciu skládky po bývalých Chemických závodoch Juraja Dimitrova vo Vrakuni využiť metódu enkapsulácie. Vybuduje podzemnú tesniacu stenu, ktorou sa zdroj znečistenia odizoluje od okolitého prostredia. Zdola bude skládka izolovaná nepriepustným geologickým podložím a zhora izolačnou vrstvou. Súčasťou sanácie bude čerpanie a čistenie znečistených podzemných vôd v okolí skládky. Vo svete sa metóda enkapsulácie používa bežne.

Efektívne monitorovanie

Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) predstavil prvú fázu systému, ktorý monitoruje environmentálne záťaže vrátane skládky vo Vrakuni. Systém umožňuje v aktuálnom čase kontrolovať a porovnávať údaje o znečistení podzemných vôd. Cieľom je, aby systém o preverených znečisteniach informoval v blízkej budúcnosti samosprávy a vlastníkov pozemkov.

„Environmentálne záťaže na Slovensku sú dedičstvo, ktorého sa musíme jednoznačne zbaviť. Dlhujeme to ľuďom, ktorí v blízkosti záťaží žijú. Preto si osobne viac cením skutočnosť, že sa na tejto obrovskej úlohe podieľajú špičkové odborné kapacity našich dvoch vedeckých ústavov,“ vyhlásil Sólymos.

Monitorovací systém, ktorý spravujú odborníci z ŠGÚDŠ, predstavuje efektívny nástroj na sledovanie environmentálnych záťaží. Systém upozorňuje na plánované merania a odbery nových vzoriek, získané výsledky ukladá a predbežne vyhodnocuje. V prípade, že niektorý zo sledovaných parametrov prekročí stanovené normy, systém na to automaticky upozorňuje. Do systému sa ukladajú údaje, ktoré štátni geológovia odoberajú z určených monitorovaných objektov. Celkovo ich je na Slovensku viac ako 1 500. V prípade skládky vo Vrakuni je monitorovaných 18 objektov. Na prevádzke monitorovacieho systému environmentálnych záťaží sa v súčasnosti podieľa takmer sto odborníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vrakuňa #CHZJD #chemická skládka