V Prešovskom kraji si nových starostov zvolili vo Vislanke i Geraltove

V štyroch obciach Prešovského kraja sa v sobotu konali doplňujúce voľby starostov a poslancov obecných zastupiteľstiev.

15.10.2017 15:10
debata

V obci Vislanka (okr. Stará Ľubovňa) si nového starostu zvolili po dvoch neúspešných doplňujúcich voľbách, v ktorých sa nenašiel žiadny kandidát na miesto starostu za zosnulého Dušana Firmenta, ktorý funkciu zastával necelé tri volebné obdobia. Tentoraz sa o post starostu uchádzali dvaja kandidáti. Úspešnejší bol 25-ročný živnostník Jozef Struk (Smer-SD), ktorý získal 114 voličských hlasov. Jeho protikandidát 38-ročný ekonóm Vojtech Malatinský (Doma dobre) iba šesť platných hlasov, pričom zvyšné tri hlasy boli neplatné. Celkovo bolo vo voličských zoznamoch zapísaných 217 voličov. Agentúru SITA o tom informoval zastupujúci starosta Michal Struk.

Starostu aj poslancov si volili v obci Geraltov (okr. Prešov). Ako agentúru SITA informoval vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy obvodného úradu v Prešove Eugen Longauer, novým starostom sa stal nezávislý kandidát Vladimír Tejiščák, ktorý na tomto poste nahradí Danku Dobranskú (Smer-SD). Tá sa funkcie vzdala koncom januára. Zaujímavá situácia nastala pri doplňujúcej voľbe poslancov. Na dve miesta kandidovalo päť uchádzačov, pričom kandidátky na druhom a treťom mieste získali rovnaký počet hlasov, a tak o ich poradí musel rozhodnúť žreb. Do obecného zastupiteľstva by sa ale napokon podľa Longauera mala dostať aj uchádzačka na treťom mieste. „Keďže zvolený starosta je zároveň aj poslancom, pred nástupom do funkcie sa musí vzdať poslaneckého mandátu a na jeho miesto nastúpi ako prvá náhradníčka,“ vysvetlil pre agentúru SITA vzniknutú situáciu.

Poslancov obecných zastupiteľstiev v sobotu v Prešovskom kraji volili aj vo Vyšnom Slavkove (okr. Poprad) a Bystrom (okr. Stropkov). Voľby starostu a poslancov sa pôvodne mali konať aj v obci Ondavka (okr. Bardejov), no opakovane sa neuskutočnili. V malej obci neďaleko hraníc Poľska, v ktorej žije iba 16 obyvateľov, sa riadne voľby neuskutočnili už v novembri 2014 a odvtedy nik neprejavil záujem kandidovať ani za starostu a ani za poslancov obce ani v tzv. doplňujúcich obecných voľbách. Obec má dlhodobo finančné problémy a jej starosta a poslanci sa vzdali funkcií v apríli 2015. Prenesený výkon štátnej správy za obec prevzal Okresný úrad v Bardejove. Výkon samosprávy je však v Ondavke nemožný, keďže za obec nemá kto konať, ako ani rozhodovať o použití podielových daní. Ministerstvo vnútra o tomto probléme vie. Situáciu môže zmeniť iba úprava legislatívy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #obecné voľby