Z Bratislavy zmizne ďalších 100 nelegálnych reklamných stavieb

Hlavné mesto sa s Asociáciou vonkajšej reklamy (AVR) dohodlo na odstránení stovky nelegálnych reklamných stavieb, ktoré v najbližších mesiacoch zmiznú z ulíc Bratislavy.

19.10.2017 12:37
bilbord, reklama, billboard Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Na území hlavného mesta je približne 10-tisíc reklamných stavieb. Z toho na pozemkoch magistrátu alebo na pozemkoch zverených mestským častiam ich je 4-tisíc. Zvyšné stoja na pozemkoch vo vlastníctve iných subjektov, na ktoré nemá Bratislava dosah.

Na stavebné úrady hlavné mesto zaslalo celkovo 482 žiadostí na odstránenie nelegálnych reklamných stavieb. Mesto získalo 166 povolení a postupne tieto zariadenia odstraňuje. K tomu treba pripočítať aj odstránenie 433 kusov reklamných zariadení zvaných trojnožky.

„Pravidelne komunikujeme s mestom a mestskými časťami. Výsledkom je, že odstránime 100 nelegálnych reklamných stavieb z Bratislavy,“ povedal prezident Asociácie vonkajšej reklamy Ivan Peller.

Asociácia vonkajšej reklamy zatiaľ odstránila 41 nelegálnych reklamných stavieb, požiadala stavebné úrady o odstránenie ďalších 284. Zatiaľ dostala povolenie na 116 a na zvyšok v počte 168 kusov čaká na vyjadrenie od stavebných úradov. AVR odstraňuje aj 34 reklamných stavieb z parkov a zelene, ktoré v marci spoločne vytypovali s primátorom Bratislavy.

Podľa platných zákonov môže hlavné mesto odstraňovať nelegálne reklamné stavby len z pozemkov vo vlastníctve a priamej správe. AVR má kompetencie odstraňovať nelegálne reklamné stavby aj zo súkromných pozemkov, voči ktorým samospráva nemá právomoci.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa písomne obráti na ministra dopravy Árpáda Érseka, aby do pripravovanej novely stavebného zákona zakomponovali ustanovenie, podľa ktorého by mestá a obce mohli regulovať vonkajšiu reklamu na svojom území.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vizuálny smog #nelegálna reklama