Bratislava sa pripravuje na Dušičky. Čítajte základné informácie

Počas blížiaceho sa Sviatku všetkých svätých a Dušičiek v období od 28. októbra do 5. novembra si pamiatku svojich blízkych na cintorínoch v hlavnom meste uctí okolo 300-tisíc ľudí. Bratislava so svojimi mestskými organizáciami prijala niekoľko opatrení, aby tento nápor zvládla.

27.10.2017 11:30
Dušičky, cintorín Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

Hlavné mesto sa prostredníctvom organizácie Marianum celoročne stará o 18 cintorínov. Počas sviatkov predĺžili ich otváracie hodiny, a to od 7.00 do 20:00. Zabezpečili aj zvýšenú protipožiarnu pohotovosť v podobe protipožiarnych hliadok.

„Počas sviatkov kladieme dôraz aj na čistotu. To znamená, že vo zvýšenej miere v tomto období budeme čistiť cintoríny a odvážať odpad. 85 kontajnerov bude rozmiestnených tak, aby boli dostupné čo najväčšiemu počtu návštevníkov,“ informoval riaditeľ Marianum Radoslav Vavruš.

Vo vstupnej časti cintorínov sú umiestnené orientačné tabule, na ktorých sú vyznačené jednotlivé sektory. Na každom z cintorínov bude k dispozícií správca, na ktorého je možné sa v prípade potreby obrátiť.

Využite elektromobil

Zdravotne ťažko postihnutí a imobilní občania sa budú môcť po cintorínoch presúvať aj automobilom, ale iba v čase od 07:00 do 09:00 hodiny. Na presun budú môcť počas celého dňa využiť aj elektromobily, ktoré sú po vlaňajšom testovaní v dennej prevádzke. Ľudia si ich môžu zadarmo požičať v Slávičom údolí, v bratislavskom krematóriu a na cintoríne Vrakuňa.

Pribudlo 25 nových studničiek na napĺňanie úžitkovej vody a 50 lavičiek. Ľudia by nemali zabúdať, že na cintorín nie je možný vstup so zvieraťom a na športovom náradí, napr. bicykli.

Na cintorínoch v týchto dňoch obmedzia kamenárske práce, aby bol pohyb osôb čo najplynulejší. Ostražitosť je treba zvýšiť v bratislavskom krematóriu, kde sa pred časom začalo s opravou chodníka a oblúkového schodiska. V pláne je aj výmena a rozšírenie vonkajšieho osvetlenia.

Vyhnite sa chaosu na parkoviskách

Na bezpečnosť bude dohliadať mestská aj štátna polícia. Počas sviatkov bude 140 mestských policajtov vykonávať zvýšený výkon služby v okolí cintorínov. Dohliadať budú aj na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Keďže na parkoviská pred cintorínmi bude zvýšený nápor, odporúčajú návštevníkom, aby využili na prepravu mestskú hromadnú dopravu. Mestská polícia zároveň upozorňuje, aby si ľudia dávali pozor na osobné veci a nenechávali ich voľne položené, či už pri hroboch alebo v parkujúcich autách.

Využite posilnenú verejnú dopravu

Počas sviatkov bude v čase od 09.00 do 19.00 hodiny posilnená aj mestská hromadná doprava, ktorá smeruje k najväčším bratislavským cintorínom. Dopravný podnik vypraví posilové spoje už počas víkendu 28. a 29. októbra a v stredu 1. novembra. Počas jesenných prázdnin v pondelok 30. a utorok 31. októbra bude verejná doprava jazdiť v štandardnom režime ako v pracovné dni. V režime školské prázdniny budú premávať iba niektoré autobusy.

Posilnené spoje MHD

  • Cintorín Slávičie údolie: posilová autobusová doprava linkou č.39
  • Martinský cintorín: posilová autobusová doprava linkou č. 39
  • Krematórium: posilová autobusová doprava linkou č. X38
  • Cintorín Vrakuňa: posilová trolejbusová doprava linkou č. X71
  • Cintorín Petržalka: posilová autobusová doprava linkou č. 80
  • Ondrejský cintorín: dostupný linkami č.202, 205 a 212
  • Cintorín Lamač: posilová autobusová doprava linkou č. X38

Všetky potrebné informácie nájdete priamo na stránke Dopravného podniku Bratislava.

Praktické informácie pre návštevníkov cintorínov

  • Otváracie hodiny cintorínov sú v dňoch od 28. októbra do 8. novembra od 07.00 h do 20.00 hodiny.
  • Kontajnery na odpad sú rozmiestnené tak, aby boli dostupné čo najväčšiemu počtu návštevníkov cintorínov a v čase sviatkov budú odvážané v skorých ranných hodinách – už od 04:00 hod, maximálne však do 09:00 v záujme bezpečnosti a plynulosti pohybu návštevníkov.
  • Odpad vhadzujte do určených kontajnerov, aby nevznikali čierne skládky.
  • Na cintorínoch platí zákaz vstupu so zvieraťom, zákaz vstupu na pohrebisko osobám pod vplyvom omamných látok a na bicykli či inom športovom náradí.
  • Pre tých, ktorí si nechali zakúpenie sviečok, kahancov, vencov a kvetov na poslednú chvíľu, budú pred cintorínmi Vrakuňa, Martinským cintorínom, Slávičie údolie a pred bratislavským krematóriom rozmiestnené stánky a predajné miesta. Marianum vykonáva kontroly predaja kvetinovej výzdoby. Pri každej kúpe však požadujte potvrdenie o platbe z registračnej pokladne.
  • Počas nakladania s ohňom pri zapaľovaní sviečok a kahancov je potrebné postupovať maximálne opatrne a obozretne.
  • V prípade vzniku menšieho požiaru sú k dispozícii pri centrálnych krížoch piesok a lopata. Na väčších cintorínoch aj práškový hasiaci prístroj. V prípade väčšieho požiaru kontaktujte priamo operačné stredisko Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy prostredníctvom telefónneho čísla 150 alebo 112.
  • Organizácia Marianum v čase sviatkov zabezpečí zvýšenú protipožiarnu pohotovosť v podobe protipožiarnych hliadok, ktoré budú zabezpečovať kontrolu a hasenie aj v čase od 20:00 hod. do 05:00 hod. ráno v krematóriu, na ostatných cintorínoch do 21:00 hod.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dušičky