Spor Nesrovnala s mestskými poslancami sa vyostruje

V hlavnom meste to vrie. Spor medzi časťou mestských poslancov a primátorom Ivom Nesrovnalom sa dostáva na ďalšiu úroveň. Dnešné rokovanie mestského zastupiteľstva primátor prerušil. Tvrdí, že skupina poslancov na čele s Jánom Budajom zabránila prerokovať „kľúčový materiál, ktorý sa týka financovania mesta.“ Poslanci hovoria o arogancii zo strany primátora, keď im na rokovanie nedodal dôležité materiály ako podklady pre zmenu rozpočtu mesta.

09.11.2017 12:03
Ivo Nesrovnal, rokovanie Foto: ,
Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.
debata (7)

Hádka medzi Budajom a Nesrovnalom sa začala, pretože finančná komisia mestského zastupiteľstva na čele s Budajom žiadala, aby primátor písomne v rámci bodu o rozpočte vysvetlil, kde a ako využije výdavky v sume približne 1,3 milióna eur. Primátor však povedal, že to povie ústne, čo sa Budajovi nepáčilo a so svojím poslaneckým klubom opustil rokovaciu sálu. Neskôr sa však poslanci vrátili a v rokovaní pokračovali. Po prestávke primátor rokovanie zrušil.

„Neviem, aké majú motívy, asi sa pre nich začala nejaká kampaň,“ povedal rozhorčene primátor. Poslancov obviňuje zo sabotáže práce zastupiteľstva a tvrdí, že sa im nepáči fakt, že Bratislave sa darí. „Dlhodobo pôsobia na základe princípu: čín horšie, tým lepšie,“ dodal Nesrovnal s tým, že deštrukčný postoj poslancov ohrozuje rozvojové projekty Bratislavy.

Šéf finančnej komisie hlavného mesta Ján Budaj slová primátora odmieta. „Primátor sa obáva ďalšieho rokovania a ponúka nám zmeny rozpočtu, ktoré sú netransparentné. Keď žiadame ďalšie podklady, uteká zo zastupiteľstva. Je to nezvyklý primátor, zažil som už mnohých. Ohovára poslancov a potom sa sťažuje, že nie sú spokojní,“ povedal Budaj.

Ďalej uviedol, že mesto naozaj dobre hospodári, o čo sa všetci snažia. „O to viac musíme dbať na transparentnosť. Predkladať poslancom, aby hádzali milióny eur hore dole a nemali žiaden písomný podklad, je prejavom arogancie moci. O to viac, že úradníci mali pripravené celé doklady. Primátor ich zamedzil a keď sme sa ich dožadovali, rozpustil zastupiteľstvo,“ dodal Budaj. Podľa jeho slov nie je možné presunúť toľko peňazí bez toho, aby poslanci vedeli, kde sa uberie a kde pridá.

Nespokojní poslanci vyzbierali potrebné podpisy a požiadali o zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva. Podľa zákona by ho mal Nesrovnal zvolať do 15 dní.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava