Bratislavský kraj vyčlenil na rok 2018 pre kultúru a turizmus vyše 1,6 milióna

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vyčlenil na rok 2018 pre Bratislavskú regionálnu dotačnú schému (BRDS) na podporu kultúry a turizmu viac ako 1,6 milióna eur. V oblasti kultúry je alokovaných 888 905,90 eura a v oblasti turizmu 261 442,91 eura. Výzvy v oboch oblastiach vyhlásil kraj 2. novembra a žiadatelia si môžu podávať žiadosti o dotáciu do 18. decembra.

15.11.2017 14:07
Bratislava, župa, úrad Foto: ,
Sídlo bratislavskej župy.
debata

“Výzva je otvorená pre mestá, obce, mestské časti, nimi zriaďované organizácie, iné verejné a štátne subjekty, taktiež pre mimovládne organizácie či pre podnikateľov a živnostníkov. Jedinou podmienkou, ktorú musí žiadateľ splniť, je sídlo v Bratislavskom kraji,“ uviedla vedúca oddelenia kultúrneho plánovania BSK Zuzana Ivašková. Dodala, že po troch rokoch existencie BRDS sa rozhodol kraj pre tri novinky.

“Pribudla nová oblasť podpory, ktorou je podpora rozvoja miestnej kultúrnej infraštruktúry. Ďalšou novinkou je, že sme v jednotlivých oblastiach podpory, ktoré v rámci kultúry máme, určili výšku najnižšej a najvyššej sumy, ktorú je možné žiadať. A tou poslednou je organizovanie informačných seminárov v regióne – v Bratislave, Modre a Malackách,“ informovala Zuzana Ivašková.

V oblasti turizmu zaviedol kraj tiež niekoľko noviniek, jednou z nich je podľa vedúcej oddelenia cestovného ruchu BSK Agáty Mikulovej nová oblasť podpory, a to podpora vodáckeho turizmu, geoturizmu a prírodného dedičstva. “Druhá novinka sa týka využívania moderných technológií, aby sa zvyšovala kvalita produktov a služieb v turizme a v jednotlivých službách zameraných na cestovný ruch,“ vysvetlila Mikulová.

Zámerom BRDS na podporu kultúry je využitie kultúrneho potenciálu kumulovaného na území BSK v mimoriadnej pestrosti a početnosti jednotlivých foriem, žánrov a platforiem prostredníctvom podpory tvorby, rozvoja, ochrany, obnovy a prezentácie duchovných a kultúrnych hodnôt v záujme rozvoja územia BSK, najmä podporou projektov umeleckej tvorby, kultúrnych aktivít a podujatí, kultúrnej osvety v regióne, zachovania kultúrneho dedičstva BSK.

Zámerom BRDS na podporu turizmu je podpora tvorby a rozvoja kľúčových produktov destinácie, ktoré budú smerovať k spoločným, dlhodobým strategickým cieľom zadefinovaným v dokumente Stratégia rozvoja turizmu Bratislavského kraja do roku 2020.

O pridelení dotácií konkrétnym žiadateľom bude rozhodovať zastupiteľstvo BSK na základe hodnotení nezávislých odborných komisií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislavský kraj