Handlovčana odsúdili za hanobenie Židov

Za verejné hanobenie Židov na sociálnej sieti ponesie 59-ročný muž z Handlovej trestnoprávnu zodpovednosť. Okresný súd v Prievidzi Handlovčanovi Marekovi B. vymeral ročný podmienečný trest so skúšobnou lehotou v trvaní osemnásť mesiacov. Marek. B. aj jeho obhajca sa proti rozsudku odvolali, prokurátor si vzal čas na rozmyslenie.

20.11.2017 18:55
debata

Obžaloba viní muža z toho, že v lete tohto roku zverejnil na internetovej stránke videá s mimoriadne kontroverzným obsahom. Okrem iného v nich hovorí, že najbohatší Židia financovali svetové vojny a sú za zavedením demokracie, ktorá je podľa neho zdokonaleným otroctvom. Marek B. nepopiera, že videá zverejnil, tvrdí však, že žalovaného skutku sa nedopustil, ale polícia, prokuratúra ani súd nechápu, čo chce vlastne národu povedať. Vraví, že súd si myslí, že hanobí rasu, ak robí bádateľskú činnosť v oblasti teológie.

Sudca uviedol, že obžalovaný naplnil znaky prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a vymeral mu trest v dolnej polovici trestnej sadzby. Marek B. po verdikte povedal, že s odsúdením počítal, trest mu však nezabráni v tom, aby naďalej šíril svoje názory.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Handlová #sociálne siete #hanobenie