V žilinskej nemocnici sa museli vzbúriť, aby na oddelení pribudli lôžka

Žilinská nemocnica v minulosti prišla o 140 lôžok, ale definitívne aj o niektoré oddelenia. Dnes sa postele len pomaly vracajú tam, kde po zrušení chýbali. Napríklad na internom oddelení si zmenu podmienok - rekonštrukciu oddelenia i pridanie lôžok - museli zdravotníci vybojovať hromadnými výpoveďami. A hoci sa podmienky menia k lepšiemu, žilinská nemocnica už druhý rok po sebe obsadzuje v hodnotení štátnych nemocníc posledné miesto.

28.11.2017 15:00
žilina, interné nemocnica Foto: ,
Novootvorené priestory interného oddelenia nemocnice v Žiline.
debata

Zo štátnych peňazí bola vlani dokončená modernizácia interného oddelenia, na ktorú vláda poskytla 590-tisíc eur. Teraz sa podarilo rozšíriť aj lôžkovú časť o 27 postelí, čo vrátane sociálneho zázemia, signalizačného systému či centrálneho prívodu kyslíka stálo 36-tisíc eur. Nemocnica ich uhradila zo svojich zdrojov.

Kedysi malo interné 150 lôžok, v súčasnosti 119. Pred dvoma rokmi, keď tu lekári dávali hromadné výpovede, ich bolo len 96. A to aj napriek tomu, že v roku 2011 boli zrušené kožné, infekčné a pľúcne oddelenie. Pacientov s niektorými diagnózami z týchto oddelení presunuli práve na interné, no bez toho, aby sa tomu prispôsobili podmienky.

Ukázalo sa, že lôžka zo zrušených oddelení chýbajú. Na internom oddelení sú hospitalizovaní nielen pacienti trpiaci na srdcovo-cievneochorenia, ale aj onkologickí pacienti či pacienti so zápalom pľúc alebo s chronickým zápalom priedušiek.

„Mnoho rokov sme prekračovali odporúčanú obložnosť (využitie lôžok v percentách – pozn. red.). Pacientov sme mali viac, ako bolo k dispozícii lôžok,“ pripomenula primárka oddelenia vnútorného lekárstva Monika Kulinová. Neplnili sa epidemiologické ani hygienické štandardy. V strese boli chorí ľudia, ale aj zdravotnícky personál. Zmenu vníma oproti niekdajším pomerom pozitívne. „Je veľmi stresujúce, keď prídete do práce a musíte hľadať tých najlepších pacientov z tých najhorších a musíte ich prepustiť, aby ste mohli prijať ďalších, ktorí sú na tom horšie. V takých podmienkach už teraz nepracujeme,“ hovorí primárka.

Novootvorené priestory interného oddelenia... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
interné, nemocnica, Žilina Novootvorené priestory interného oddelenia nemocnice v Žiline.

Na nedôstojné podmienky na oddelení upozornili vo februári 2015 lekári a sestry hromadnými výpoveďami. V havarijnom stave boli toalety, na sprchy bol poradovník až do tretej hodiny v noci, do izieb, ktoré vyhovovali trom posteliam, sa pridávali ďalšie – až sa takmer nedalo dostať k ležiacim pacientom. Kríza s výpoveďami trvala takmer dva mesiace, k lekárom sa pridalo aj 64 sestier z rôznych oddelení. Práve pre prísľub, že stav oddelenia zlepší rekonštrukcia, napokon výpovede stiahli.

Žilinská nemocnica už dva roky končí v rebríčku veľkých nemocníc v prieskume inštitútu INEKO na poslednom mieste. Nielen čo sa týka spokojnosti pacientov, ale aj kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti v takých ukazovateľoch ako reoperácie či opakované hospitalizácie. Aj to však podľa riaditeľa nemocnice súviselo práve s chýbajúcimi lôžkami.

„Keď bolo na internom oddelení málo lôžok, tak nie úplne vyliečení pacienti museli odísť len preto, lebo sme mali ešte akútnejšie stavy. Čiže neskôr sa nám títo pacienti znova vracajú. To je tiež jeden z dôvodov, prečo sme v týchto indikátoroch kvality skončili na takom nelichotivom mieste,“ povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina Igor Stalmašek.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker tvrdí, že nemocnica v Žiline dostane na budúci rok zo štátneho rozpočtu finančnú injekciu na nákup zdravotníckej techniky. „Bude to v jednotkách miliónov eur a rovnako pôjdu ďalšie peniaze v jednotkách miliónov na rôzne rekonštrukcie, infraštruktúrne veci, ktoré sú nevyhnutné,“ povedal minister. Nemocnica plánuje opraviť strechy, nemocničné budovy a vybudovať operačné sály.

Okrem lôžok na internom oddelení sa nemocnici podarilo zriadiť aj prebúdzaciu izbu na oddelení úrazovej chirurgie. „Narástol počet operačných výkonov na oddelení, JIS už kapacitne nestačila pokryť potreby správneho a bezrizikového odsledovania pacientov bezprostredne po operácii. Preto sa vedenie oddelenia rozhodlo vytvoriť prebúdzaciu miestnosť, kde je poskytovaná predovšetkým starostlivosť v bezprostrednom pooperačnom období. Je charakteristické doznievaním anestézie, obnovením obranných reflexov a vedomia,“ priblížila hovorkyňa FNsP Žilina Viera Jurčiová. Prebúdzacia izba má kapacitu päť postelí a je určená najmä pacientom jednodňovej chirurgie či po jednoduchších zákrokoch. Celkovo je na oddelení úrazovej chirurgie 46 postelí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #nemocnica