Staronový župan Milan Belica a novozvolení poslanci sa ujali funkcií

Staronový predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a novozvolení poslanci sa ujali svojich funkcií. Presne mesiac po regionálnych voľbách si v koncertnej sále Župného domu v Nitre prevzali osvedčenie o zvolení a slávnostne zložili sľub.

04.12.2017 14:07
Milan Belica Foto: ,
Staronový predseda NSK Milan Belica počas ustanovujúceho zasadnutia Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK).
debata

Milan Belica (Smer, SNS, Most-Híd) stojí na čele kraja už 16 rokov, teraz vstúpil do päťročného volebného obdobia. Stal sa tak najdlhšie úradujúcim predsedom samosprávneho kraja na Slovensku.

Vo svojom príhovore sa poďakoval voličom za podporu a vyjadril presvedčenie, že s novozvolenými poslancami nájde spoločnú reč a ich spolupráca bude konštruktívna. „Mám nádej, že pri prijímaní zásadných rozhodnutí bude hlavnú úlohu zohrávať záujem kraja,“ povedal Belica. Podčiarkol, že kým na začiatku svojho vzniku bol Nitriansky samosprávny kraj jedným z najzaostalejších regiónov Slovenska, má najlepšie finančné zdravie aj ekonomický rating zo všetkých samosprávnych krajov. „Za posledné volebné obdobie od roku 2013 kraj zveľadil svoj majetok z 310 miliónov eur na takmer 350 miliónov eur,“ uviedol staronový župan.

Zároveň podotkol, že v kraji je toho stále veľa, čo treba ešte zlepšiť. S príchodom automobilky Jaguar Land Rover bude podľa neho treba v zvýšenej miere riešiť cesty, ale zároveň aj pripraviť mladých ľudí na stredných školách na aktuálne požiadavky trhu práce. Kraj má tiež množstvo rozpracovaných projektov, v ktorých chce pokračovať. „V rámci ciest druhej triedy by sme mali v blízkom čase, možno hneď aj na jar, opraviť zhruba 60 kilometrov ciest, čo bude ohromná vzpruha pre obyvateľov a hlavne pre priemyselné parky,“ povedal Belica pre médiá. Mená podpredsedov kraja podľa neho zatiaľ nie sú stanovené, ešte rokujú.

Koalícia Smer, SNS, Most-Híd bude najpočetnejšia

Spomedzi 54 krajských poslancov je len šesť žien. Spolu 25 poslancov sa do poslaneckých lavíc vracia, 29 je nováčikov. Politické zloženie zastupiteľstva sa výrazne zmenilo. Doteraz vládla v kraji koalícia Smer, KDH s 32 poslancami, SMK-MKP mala 14 poslancov, pravicová koalícia Most-Híd, Nová väčšina, Dohoda, OKS, SaS, SDKÚ-DS získala v predošlých voľbách v roku 2013 tri mandáty, jeden poslanec bol za SNS a štyria nezávislí.

Teraz bude mať 17 poslaneckých kresiel koalícia Smer, SNS, Most-Híd a druhí najpočetnejší budú nezávislí poslanci, ktorí získali 15 mandátov. Spolu 11 poslancov bude mať strana SMK-MKP. Výrazne v kraji posilnila opozícia. Široká pravicová koalícia zložená zo strán SaS, OĽaNO, KDH, ŠANCA, OKS, NOVA získala desať mandátov. Jedného poslanca bude mať aj hnutie Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, a to neúspešného kandidáta na predsedu Milana Uhríka.

„Boli tu už rôzne zoskupenia poslancov z hľadiska politického aj národnostného, ale pokiaľ si poslanci uvedomili svoju zodpovednosť voči občanom, tak vždy sa našiel spôsob, ako dospieť k múdremu rozhodnutiu. Ja si myslím, že aj preto sú výsledky kraja také dobré,“ zhodnotil Belica.

Za obvod Komárno bude v zastupiteľstve sedieť osem poslancov, za obvod Levice deviati, za Nitru trinásti, za Nové Zámky ôsmi, za Šaľu štyria, za Štúrovo traja, za Topoľčany šiesti a za Zlaté Moravce traja. Celkovo sa vo voľbách uchádzalo o 54 poslaneckých mandátov 282 kandidátov, z toho 72 nezávislých.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitriansky samosprávny kraj #Milan Belica