Víťazný projekt občianskeho rozpočtu rieši problém túlavých mačiek

Víťazným projektom bratislavského občianskeho rozpočtu je projekt s názvom Riešenie problému túlavých mačiek z kategórie Životné prostredie. Ako ďalej informovala hovorkyňa hlavného mesta SR Bratislavy Zuzana Onufer, za tento projekt hlasovalo 856 Bratislavčanov.

04.12.2017 09:17
mačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

V rovnakej kategórii získal projekt Revitalizácia parčíka pri nemocnici Antolská 199 hlasov. V kategórii Kultúra a šport uspel s 87 hlasmi projekt Spoznaj osobnosti, po ktorých sú pomenované ulice v meste. Z celkových 1 007 hlasov 972 Bratislavčanov hlasovalo elektronicky na internetovej stránke hlavného mesta. Možnosť hlasovať písomne v kancelárii prvého kontaktu hlavného mesta využilo 35 občanov. Predpokladaná suma na účely občianskeho rozpočtu je 50 000 eur, vyčlenili ich v mestskom rozpočte.

Bratislavčania mali možnosť predložiť svoje podnety do 31. augusta tohto roka. Mesto svojim obyvateľom umožnilo spolurozhodovať o využití časti finančných prostriedkov v kategóriách doprava a komunikácie, životné prostredie, kultúra, šport a sociálne veci. V burze nápadov pre občiansky rozpočet na nový rok vyzbierali 42 návrhov, najviac z oblasti dopravy a životného prostredia. Návrhy posudzovali zástupcovia a odborní pracovníci hlavného mesta, ktorí sa vyjadrili k možnosti ich uskutočnenia. Ohľad brali na rozpočet a kompetencie samosprávy na úrovni hlavného mesta, mestských častí a mestských organizácií. Verejnosť mohla o využití časti finančných prostriedkov mesta hlasovať do 14. novembra.

Projekty z minulého roka

Podľa Onufer v súčasnosti hlavné mesto uskutočňuje víťazné projekty občianskeho rozpočtu z vlaňajšieho roka. V októbri urobili Fit Park na Žitavskej ulici vo Vrakuni. Bratislavčanom je tak k dispozícii street workoutová zostava a tri fitnes zariadenia pre deti. Náklady na uskutočnenie tohto projektu boli 11 959 eur. V rámci občianskeho rozpočtu zabezpečili tiež osem bezbariérových priechodov v Petržalke v rámci projektu Bezpečne cez Mamateyovu-Pankúchovu. Finančné náklady na bezbariérové úpravy boli 9 857 eur. Uskutočnenie ďalších dvoch víťazných projektov vlaňajšieho občianskeho rozpočtu je v súčasnosti v procese. V rámci projektu s názvom Zelená pre seniorov robili školenie pre seniorov o verejnej zeleni a vyčlenili aj peniaze na vtáčie búdky. Tie plánujú osadiť na jar budúceho roka. Na uskutočnenie projektu s názvom V Bratislave žijú s nami spolupracuje hlavné mesto so Slovenskou alianciou ochrany zvierat. Cieľom tohto projektu je kastrácia, ošetrenie a očkovanie túlavých mačiek.

Hlavné mesto ponúka občanom možnosť zúčastniť sa na rozhodovaní o rozpočte mesta formou občianskeho rozpočtu od roku 2011. Cieľom rozpočtu je naplnenie potrieb obyvateľov i modernizácia správy vecí verejných. Magistrát pripomína, že zapojeným občanom a subjektom umožňuje občiansky rozpočet kontrolovať verejné výdavky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #občiansky rozpočet