Pod Tatrami husto sneží, cestári upozorňujú na bielu tmu

V podtatranskom regióne aj v sobotu ráno naďalej intenzívne sneží, všetky cesty sú však zjazdné, na mnohých úsekoch sa nachádza vrstva ujazdeného snehu do 3 centimetrov.

09.12.2017 10:47 , aktualizované: 11:56
debata

Cestári naďalej pokračujú v pluhovaní a posypávaní, sneženie by sa malo ustáliť až v popoludňajších hodinách. Ako ďalej informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla, od nedele sa očakáva veľmi silný vietor, ktorý bude na mnohých územiach dosahovať rýchlosť 80 až 100 km za hodinu. „Pripravujeme sa na to, že budeme počas celej noci a pondelka bojovať so snehovými závejmi, keďže sneh, ktorý nasneží, bude nafúkavať na cesty, a to dosť intenzívne,“ uviedol.

Barilla vodičov v súvislosti so sobotňajším, ale aj nedeľným počasím upozorňuje na takzvanú bielu tmu. „Vodiči môžu vbehnúť do lokálnych prúdov vetra, kde budú mať zrazu nulovú viditeľnosť, v takýchto prípadoch sú vozidlá ťažko zvládnuteľné,“ poznamenal. Pripomenul, že opatrnosť a vzájomná ohľaduplnosť je na prvom mieste. „Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v zimných podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam,“ do­dal.

Štedrá snehová nádielka zasypala Poprad. Od piatkového večera do sobotňajšieho rána tam napadlo miestami takmer 20 centimetrov nového snehu. Správa mestských komunikácií (SKM) musela posilniť nočnú zmenu a v uliciach pri zimnej údržbe zasahovalo celkom dvanásť mechanizmov, ktoré prepluhovali 562 km mestských ciest a chodníkov. Na posyp bolo použitých 25 ton zmiešaného posypového materiálu. „Kvôli vianočnému jarmoku sme sa snažili čo najskôr vyčistiť námestie, prístupové chodníky a priľahlé parkoviská. Postupne sme podľa operačného plánu pluhovali a pluhujeme ďalšie chodníky a cesty v celom meste," uviedol riaditeľ SMK Peter Fabian. Dočisťovanie chodníkov a ciest bude podľa jeho slov pokračovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Poprad #sneh #sneženie #snehové záveje