Vláda sa bude zaoberať Bratislavou, riešiť bude najmä dopravu

Oprava ciest v hlavnom meste SR Bratislave za približne 13 miliónov eur, doprava v meste i chemická skládka z bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni budú témy, ktorými sa bude v stredu zaoberať vláda.

12.12.2017 12:43
nesrovnal Foto:
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
debata

Na brífingu v Primaciálnom paláci o tom novinárov informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Ako dodal, zaoberať sa budú aj náhradnými nájomnými bytmi a najdôležitejšou témou, ktorá najviac trápi Bratislavu, je podľa neho doprava v meste. Patrí sem intenzívnejšie premávanie železničnej dopravy i terminály integrovanej dopravy.

Podľa primátora táto vláda konečne rozumie Bratislave a začne sa venovať hlavnému mestu. Pred médiami tiež spomenul, že vzťah vlády a hlavného mesta môže byť aj konštruktívny, bez ohľadu na politickú príslušnosť.

„Máme ciele, ktoré presahujú rok až tri a na to potrebujeme spoluprácu s vládou. Rokovanie vlády je tou platformou, kde sa majú takéto veci otvoriť,“ poznamenal primátor s tým, že verí, že po rokovaní vlády sa veci začnú hýbať rýchlejšie.

Rokovanie vlády, ktoré sa bude venovať bratislavským témam, bude v stredu 13. decembra o 10:00 na Úrade vlády SR na Námestí slobody v Bratislave.

Skládka vo Vrakuni

Chemická skládka z bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova sa nachádza na rozhraní mestských častí Bratislava – Ružinov a Vrakuňa na ploche cca 4,65 hektára. V rokoch 1966–1980 tu uložili viac ako 100-tisíc kubických metrov odpadu bez vybudovania nepriepustných tesniacich prvkov. Náklady na sanáciu skládky sa odhadujú na viac ako 30 miliónov eur. Na sanáciu majú použiť metódu enkapsulácie, ktorou obsah skládky izolujú od okolitého prostredia. Ide o zhruba dva kilometre dlhú, 22 metrov hlbokú a 80 centimetrov širokú podzemnú tesniacu stenu a nepriepustné prekrytie povrchu skládky. Súčasťou sanácie bude aj čerpanie a čistenie kontaminovaných podzemných vôd v okolí skládky.

Náhradné nájomné byty

Povinnosťou hlavného mesta SR Bratislava bolo podľa zákona prijatého Národnou radou SR v roku 2011 zabezpečiť k 1. januáru tohto roka náhradné bývanie pre ľudí zapísaných v zoznamoch. Ľudia napriek tomu podľa primátora nie sú ohrození tým, že ich zo súčasných bytov niekto vyhodí. Reštituent musí zo zákona akceptovať nájomníkov bytov aj po 1. januári 2017 dovtedy, kým budú mať náhradný byt. Mesto začalo stavať 68 náhradných nájomných bytov pre ľudí z reštituovaných domov v dúbravskej lokalite Pri kríži, práce však dočasne zastavili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ivo Nesrovnal