Petržalka bude v novom roku hospodáriť s vyše 35 miliónmi eur

Bratislavská mestská časť Petržalka bude v budúcom roku hospodáriť s vyše 35 miliónmi eur. Najviac peňazí chce mestská časť investovať do vzdelávania, čo je suma vyše 20 miliónov eur.

12.12.2017 17:00
pocasie hmla petržalka petrzalka bratislava Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Rozpočet mestskej časti na ďalší rok schválili petržalskí poslanci na utorňajšom rokovaní miestneho zastupiteľstva. Starosta Petržalky Vladimír Bajan predložil rozpočet mestskej časti na rok 2018 v súlade so zákonnými predpismi zostavený ako vyrovnaný vo výške 35 928 082 eur.

Pred schvaľovaním rozpočtu zozbierali návrhy poslancov na zmeny, jednou z nich je zníženie mesačných platov o päťdesiat percent oboch zástupcov petržalského starostu, ktorými sú Ján Bučan a Michal Radosa. S návrhom, aby im znížili odmenu za prácu, prišiel petržalský poslanec Ján Hrčka, ktorému sa práca vicestarostov nepáči „Budeme sa s tým musieť vyrovnať, v tejto chvíli však neviem povedať ako,“ povedal starosta Petržalky Vladimír Bajan. Michalovi Radosovi sa tento návrh nepáči, Ján Bučan označil túto tému za prízemnú. „Aké to bude mať následky v tejto chvíli neviem,“ poznamenal Radosa.

Ďalšou zmenou je aj to, že menej peňazí z rozpočtu samosprávy dostanú aj Petržalské noviny. Niektorým poslancom sa totiž nepáči, že nedostávajú v novinách rovnaký priestor.

Podľa uznesenia petržalského zastupiteľstva investujú do životného prostredia i na kultúru v ďalšom roku po vyše dvoch miliónoch eur. Na dopravu a komunikácie chcú dať v Petržalke 1,5 milióna eur a na sociálnu pomoc a sociálne služby 1,6 milióna eur. Pol milióna eur investujú do športu a na nakladanie s majetkom a bývanie chcú dať vyše 800-tisíc eur.

V rámci rozpočtu rozdelia peniaze aj na poslanecké priority, ktoré zapracujú v rámci rozdelenia prebytku rozpočtu za tento rok. Patria sem rekonštrukcie základných a materských škôl v hodnote 300-tisíc eur, 1. etapa rekonštrukcie Nobelovho námestia za 30-tisíc eur i rekonštrukcia polievacích vodovodov za 20-tisíc eur. Zaradili sem aj vybudovanie klimatizácie v pobočkách knižnice, investovať chcú tritisíc eur.

Súčasťou rozpočtu samosprávy sú aj príjmy a výdavky pätnástich rozpočtových organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti. Patria sem napríklad petržalské základne školy, Kultúrne zariadenia Petržalky i Miestna knižnica Petržalka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka