Štát prispeje na obnovu historického SND a rozšírenie Danubiany

Obnova historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) a dostavba bratislavského múzea moderného umenia Danubiana by mali byť jednými z výsledkov rokovania vlády venovaného Bratislave.

13.12.2017 12:25
SND Foto: ,
Historická budova SND v Bratislave.
debata

Ako vyplýva z návrhu na riešenie aktuálnych potrieb Bratislavy ako hlavného mesta Slovenskej republiky, ktorý bol prvým bodom programu dnešného rokovania kabinetu, minister financií Peter Kažimír má do 29. marca budúceho roka „hľadať možnosti finančného zabezpečenia“ nevyhnutných opráv priestorov historickej budovy SND vo výške 980-tisíc eur a rozvoja ďalších expozícií Danubiany za 400-tisíc eur.

SND oslávi storočnicu

Historickú budova SND postavili v roku 1886, od roku 1920 je sídlom SND a je kultúrnou pamiatkou. Naposledy hlavnú scénu národného divadla, ktorá je jednou z dominánt hlavného mesta, komplexne rekonštruovali v rokoch 1968 až 1972. Odvtedy sa robili iba čiastkové úpravy. Divadlo preto potrebuje rozsiahlu obnovu celého objektu.

Ako informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR, „v súčasnosti je však už nevyhnutné vykonať aspoň opravy priestorov a hlavných technických a technologických zariadení, aby bola zabezpečená riadna umelecká aj technická prevádzka a bezpečnosť zamestnancov, ale aj bezpečnosť a komfort návštevníkov. Situácia je kritická v takej miere, že z dôvodu nevyhovujúcich technických riešení je ohrozený hrací plán a prevádzka budovy“. Z tohto dôvodu by malo ísť na nevyhnutné opravy historickej budovy SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave zo štátneho rozpočtu 980-tisíc eur.

Podpora pre Danubianu

Ďalšou aktivitou v oblasti kultúry na území Bratislavy je podpora Danubiana Meulensteen Art Museum. Múzeum moderného umenia, by sa malo rozrásť o nové priestory pre alternatívne expozície a sprievodné podujatia. Na tento účel by malo zo štátneho rozpočtu získať 400-tisíc eur. „Strategická poloha Danubiany na rozhraní troch susediacich krajín (Slovensko, Rakúsko, Maďarsko), jej umiestnenie na polostrove obmývanom riekou Dunaj, vytvára dokonalý súzvuk prírody s architektúrou a je vyhľadávaným turistickým miestom. Danubiana – jedno z najmladších múzeí moderného umenia v Európe – môže koncepčným rozvojom svojej činnosti a rozširovaním expozícií výrazne prispieť k rozvoju turistického ruchu," priblížilo pre SITA ministerstvo kultúry.

Danubiana Meulensteen Art Museum ležiace necelých 20 kilometrov južne od Bratislavy založili holandský zberateľ a podporovateľ umenia Gerard Meulensteen z Eindhovenu a slovenský galerista Vincent Polakovič. Od roku 2000, keď bolo múzeum otvorené, uskutočnilo desiatky výstav najprestížnejších osobností slovenskej, európskej a svetovej výtvarnej scény. Medzi mnohými návštevníkmi nechýbali ani viaceré kráľovské návštevy a mnohé osobnosti kultúrneho a spoločenského života. V priľahlom sochárskom parku a aj na strešnej promenáde sa dajú vidieť diela sochárov zo Slovenska a zo sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #SND #Danubiana