Osvetlenie v Bratislave by mal od začiatku roka prevádzkovať Siemens

Verejné osvetlenie v hlavnom meste SR Bratislave by mala od začiatku nového roka dočasne prevádzkovať spoločnosť Siemens. Vyplýva to z oznámenia vo Vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorú zverejnili 14. decembra.

18.12.2017 13:02
poulicne osvetlenie, svietenie, svetlo,... Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Celková hodnota zákazky je 1 584 000 eur bez DPH. Úrad pre verejné obstarávanie však tento postup mesta napadol. Vo svojom stanovisku uvádza, že na predmet zákazky s názvom Zabezpečenie prevádzky verejného osvetlenia v Bratislave začal z vlastného podnetu konanie o preskúmanie úkonov kontrolovaného, ktorým je v tomto prípade bratislavský magistrát. ÚVO pripomína, že oznámenie o začatí konania odoslali magistrátu. „Úrad zároveň vydal aj rozhodnutie o predbežnom opatrení, ktorým pozastavil konanie kontrolovaného a zároveň skúma, či už bola uzavretá zmluva s dodávateľom,“ povedala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Koncom tohto roka sa skončí Zmluva o úrovni poskytovania služieb. Tú mesto so spoločnosťou Siemens uzavrelo vlani v decembri na dvanásť mesiacov s možnosťou opcie na ďalších dvanásť mesiacov. Podľa zmluvy mal Siemens prevádzkovať osvetlenie v meste do výberu nového dodávateľa. Hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer potvrdila, že hlavné mesto si opciu so Siemensom neuplatnilo. Dôvody mesto neuviedlo a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na otázku, kto bude prevádzkovať osvetlenie, odpovedal, že mesto zabezpečí prevádzku systému tak, aby bol funkčný.

Bratislavský magistrát však uvádza, že vo Vestníku Úradu pre verejné obstarávanie v decembri v zmysle zákona o verejnom obstarávaní zverejnil oznámenie o prebiehajúcom verejnom obstarávaní. Uzavrieť chceli zmluvu na prechodné zabezpečenie prevádzky verejného osvetlenia v Bratislave. „Pokiaľ nie je proces verejného obstarávania ukončený podpisom zmluvy, nie je možné poskytovať viac informácií, ako sú tie, ktoré sú takto zverejnené,“ poznamenala Onufer. Ako tvrdí, mesto postupuje v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní pre zabezpečenie prechodného obdobia. Trvať bude, kým mesto podpíše novú zmluvu s úspešným uchádzačom. Ten bude známy po ukončení verejného obstarávania na zabezpečenie verejného osvetlenia v Bratislave.

Verejné obstarávanie na zabezpečenie verejného osvetlenia v hlavnom meste SR Bratislave vyhlásili koncom mája. Súčasťou je okrem zabezpečovania svietenia aj rekonštrukcia a modernizácia prostriedkov verejného osvetlenia. Suma zákazky na nové osvetlenie je 143 697 471 eur bez DPH a bratislavský magistrát chce s víťaznou firmou uzavrieť zmluvu na 20 rokov. Záujemcovia o zabezpečenie osvetlenia v Bratislave môžu predkladať ponuky do začiatku januára, lehoty už štvrtýkrát posunuli.

Dvadsaťročná zmluva na osvetlenie so spoločnosťou Siemens sa mestu skončila v decembri 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #osvetlenie #Siemens