Zakázaný pesticíd znečistil pitnú vodu na Žitnom ostrove

Krátko pred Vianocami asi 5-tisíc obyvateľov šiestich obcí na Žitnom ostrove zaskočil zákaz piť pitnú vodu z kohútikov a variť z nej. Vodári v nej našli jedovatý pesticíd atrazín. Na Slovensku je pritom zakázaný už trinásť rokov. Kde sa vzal, úrady zisťujú.

21.12.2017 19:00
debata (8)
zväčšiť Obec Holice upozorňuje občanov na situáciu na... Foto: gelle.sk
04-foto Obec Holice upozorňuje občanov na situáciu na svojom webe.

Do dedín Trstená na Ostrove, Baka, Jurová, Holice, Lúč na Ostrove a Blatná na Ostrove tak dvakrát denne prichádza cisterna, aby ľuďom doviezla neškodnú pitnú vodu. Tá z kohútikov je momentálne vhodná iba na hygienu či upratovanie.

Západoslovenská vodárenská spoločnosť nadmerné množstvo pesticídu zistila vo vzorkách odobratých na začiatku a na konci novembra. Stav označila za havarijný a upozornila Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Dunajskej Strede. Úrad v polovici decembra vydal zákaz používania pitnej vody a informoval obce. Vodári zároveň začali so zásobovaním cisternami.

„V prípade vodovodu v Trstenej na Ostrove išlo o päťnásobné prekročenie limitu, v prípade ďalších dvoch vodovodov v Holiciach a Blatnej na Ostrove bolo prekročenie trojnásobné. Okrem atrazínu nebola zistená prítomnosť ďalších pesticídov,“ informovala Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva.

V týchto dedinách v Dunajskostredskom okrese neboli podľa jej slov zatiaľ dokumentované žiadne akútne prípady poškodenia zdravia, na základe ktorých by bolo možné predpokladať, že prekročenie limitu predstavuje zdravotné riziko či ohrozenia života.

Zakázaný herbicíd

Atrazín je herbicíd, ktorý sa v minulosti používal na likvidáciu buriny pri pestovaní trávnikov a plodín. Pre ľudí je nebezpečný, pretože sa rýchlo vstrebáva do tráviaceho a dýchacieho traktu a môže zapríčiniť poruchy motoriky, ochrnutie končatín, respiračné problémy či impotenciu. Otrava pri vysokých a dlhodobých koncentráciách sa prejavuje aj hnačkou, vracaním či podráždením pokožky a očí. Podľa Úradu verejného zdravotníctva nebolo dokázané, že by bol atrazín karcinogénny a z tela by sa mal vylúčiť do dvoch dní. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) ho však klasifikuje ako možný karcinogén.

Odkiaľ sa vo vode pesticíd, ktorý sa na Slovensku nemôže predávať ani kupovať, vzal, preverí inšpekcia životného prostredia. S touto nebezpečnou látkou sa však úrady nestretávajú po prvý raz. V roku 2011 ju našli vo vzorke odobranej z Dunaja za rakúskym Hainburgom, ale aj v Komárne.

Nepríjemnosti počas sviatkov

Vodári v dotknutých vodných zdrojoch inštalujú tzv. odlučovacie zariadenia, ktoré by mali zabrániť prieniku pesticídu do rozvodného systému. „Predpokladaný termín inštalácie úpravne vody v Trstenej na Ostrove je január 2018. Predpokladaný termín inštalácie úpravní vody v Holiciach a Blatnej na Ostrove je február 2018,“ informovala za Západoslovenskú vodárenskú spoločnosť Margita Lukáčová.

Nami oslovení starostovia sa zhodli na tom, že vzniknutá situácia je síce v predvianočnom období nepríjemná, ale zvládajú ju. Do dedín chodí cisterna a počas sviatkov dostane každá rodina pripojená na verejný vodovod 19-litrový galón vody na deň.

„Voda na pitie a varenie je zabezpečená, no nie je to príjemné okolo sviatkov, takéto problémy. Zákaz môže byť uvoľnený, až keď sa nainštaluje filtračné zariadenie, potom bude treba prepláchnuť potrubie a vykonať ďalšie rozbory,“ dodal starosta Jurovej Ladislav Matuška.

Starosta Baky Juraj Bertalan upozornil aj na to, že štát by mal obciam, ktoré ležia na Žitnom ostrove, pomôcť. O ohrození zásobárne pitnej vody počujú často, no riešenie nikto neponúka. „Úrady a štát by nám mali pomôcť a urgentne riešiť napríklad aj kanalizáciu. Stále sa hovorí o vrakunskej skládke, aj keď tentoraz zrejme pôjde o lokálny problém. No až hydrogeologický prieskum možno dokáže určiť, čo a kde sa stalo,“ dodal.

Rezort životného prostredia sa podľa hovorcu Tomáša Ferenčáka v prípade znečistenej vody intenzívne angažuje, konkrétne kroky oznámi minister László Sólymos v piatok.

Ten, kto spôsobil únik chemikálie do pitnej vody, sa má zodpovedať pred zákonom. Porušovanie ochrany vôd je totiž trestným činom. Pri škode značného rozsahu je hornou hranicou trestu väzenie až na päť rokov.

Zákaz sa týka 3 vodovodov, ktoré zásobujú 6 obcí

  • vodovod Trstená na Ostrove: zásobuje Trstenú na Ostrove, Baku a Jurovú
  • vodovod Holice: zásobuje Holice a Lúč na Ostrove
  • vodovod Blatná na Ostrove: zásobuje Blatnú na Ostrove

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #Žitný ostrov #pesticídy