Bábätká v krojoch rozžiarili pôrodnicu v Ružinove

Piešťanský, čičmiansky či goralský kroj najviac pristane novorodencom. Na trinástich záberoch to dokazuje rodinná fotografka Monika Klučiarová. Časť portrétov, ktoré vznikali viac ako rok, zdobí aj steny novorodeneckého oddelenia Univerzitnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. To po dvaapolmesačnej rekonštrukcii opäť otvorili.

22.12.2017 10:00
debata
zväčšiť Na dotvorenie atmosféry záberu bábätka v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
porodnica, ruzinov, vystava fotografii babatka v kroji Na dotvorenie atmosféry záberu bábätka v piešťanskom kroji poslúžila harmonika.

Nápad v hlave umelkyne skrsol po tom, čo dostala bábiku v kroji. „Povedala som si, že vyzlečiem bábiku a vyskúšam to na novorodeniatku, že čo z toho vznikne,“ smeje sa fotografka. Cesta za výslednými obrazmi však bola dlhá. „Veľa mesiacov mi trvalo, kým som vôbec vedela určiť, aký kroj pochádza z ktorého regiónu,“ priznáva Klučiarová. Potom nasadla do auta a vycestovala do vybraného regiónu. „Cestovala som po celom Slovensku a v každej dedinke či obci som hľadala človeka, ktorý by bol schopný ušiť mi kroj na novorodenca,“ opisuje fotografka. Bábätká si tak nakoniec zapózovali v tradičnom oblečení Pohorelej, Polomky, Heľpy, Detvy alebo Čičmian.

zväčšiť Presvedčiť tri desaťdňové deti na fotenie... Foto: Robert Hüttner, Pravda
porodnica, ruzinov, vystava fotografii babatka v kroji Presvedčiť tri desaťdňové deti na fotenie nebolo jednoduché.

Presvedčiť tri desaťdňové deti na fotenie nebolo podľa umelkyne jednoduché. „Musela som vždy počkať, kým dieťa zaspí, potom som ho mohla naštylizovať do umeleckej polohy a pripraviť prostredie. Keď sa medzitým zobudilo, všetko sa začalo odznova,“ dodáva Klučiarová. Jeden záber tak vznikal štyri až šesť hodín. Na dotvorenie folklórnej atmosféry fotografka využila harmoniku, prírodu či tradičný drevený nábytok. „Išlo o hodiny sústredenosti, pretože ide o prvý takýto projekt,“ vysvetľuje fotografka. Po roku a pol vznikol zo záberov kalendár. „Z fotografií som zároveň urobila portréty, ktoré som darovala nemocnici v Leviciach a v bratislavskom Ružinove,“ hovorí Klučiarová. Cieľom projektu bolo vyzdvihnúť šikovnosť našich predkov. „Nejde o to, čo dokážem nafotiť ja, ale skôr o to, čo dokázali naše staré mamy vytvoriť,“ zdôrazňuje umelkyňa.

zväčšiť Obrazy visia aj na stenách... Foto: Robert Hüttner, Pravda
porodnica, ruzinov, Obrazy visia aj na stenách gynekologicko-pôrodníckej kliniky ružinovskej nemocnice, ktorá od októbra prešla čiastočnou rekonštrukciou.

Tri takéto obrazy visia od štvrtka aj na stenách gynekologicko-pôrodníckej kliniky ružinovskej nemocnice, ktorá od októbra prešla čiastočnou rekonštrukciou. „Bola to investícia vo výške 165-tisíc eur, ktorá smerovala do sociálneho zariadenia, bezbariérových spŕch, novej podlahy či rekonštrukcie izieb,“ vymenúva generálny riaditeľ Juraj Kovács.

Kompletná oprava nemocnice, na ktorú rezort zdravotníctva vyčlenil 84 miliónov eur, sa chystá v priebehu dvoch rokov. „Pôjde o obnovu celej budovy vrátane fasády a výmeny okien a vzduchotechniky. Rozšíri sa aj počet pôrodných sál a boxov,“ naznačuje riaditeľ. Do nemocnice by mal čoskoro pribudnúť aj nový ultrazvuk. „Chceli by sme dosiahnuť, aby sa tých 2 500 žien, čo chodí rodiť mimo Bratislavy, do Rakúska či Česka, vrátilo,“ dodáva prednosta kliniky Jozef Záhumenský.

Všetkých trinásť záberov majú návštevníci možnosť vidieť počas putovnej výstavy. Aktuálne sa nachádza v Nitre, odkiaľ sa po mesiaci presunie do Banskej Bystrice, Trenčína a Martina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ružinov #bábätká #pôrodnica #Tomáš Drucker