Bardejov ako na dlani. Z novej rozhľadne

Kúpeľné mesto Bardejov má novú atrakciu. Je ňou takmer desať metrov vysoká rozhľadňa Bardejov Kamenná hora, ktorú dokončujú v lokalite medzi mestom a Bardejovskými Kúpeľmi. Už čoskoro sa panoramatickým pohľadom z nej môžu kochať obyvatelia Bardejova, návštevníci mesta, ale aj kúpeľní hostia.

22.12.2017 11:00
debata
zväčšiť Rozhľadňu v týchto dňoch dokončujú a čoskoro ju... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
BJ-rozhladna10 Rozhľadňu v týchto dňoch dokončujú a čoskoro ju môžu začať využívať turisti a návštevníci kúpeľov.

Za výstavbou novej dominanty v Bardejove je Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „Šariš“ Bardejov. Jej riaditeľ Radomír Jančošek informoval, že rozhľadňa bude identická s rozhľadňou v Soblahove, ktorú postavili pred dvomi rokmi. Jej autor Miroslav Mrázik poskytol Bardejovčanom autorské práva, rozhľadňu v Bardejove však prispôsobili na inú nadmorskú výšku. „Bude vysoká presne 9,6 metra a bude z nej vynikajúci výhľad na mesto a okolité lesy. Náklady na výstavbu budú takmer 18-tisíc eur, z toho sumou 11,1 tisíca eur prispela kancelária oblastného cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, zvyšok dofinancovala OOCR ,Šariš' Bardejov z vlastných zdrojov,“ poznamenal Jančošek.

zväčšiť Rozhľadňu v týchto dňoch dokončujú a čoskoro ju... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
BJ-rozhladna3 Rozhľadňu v týchto dňoch dokončujú a čoskoro ju môžu začať využívať turisti a návštevníci kúpeľov.

Na mieste, kde nová atrakcia vyrástla, býval v minulosti prístrešok s altánkom. Prístup k rozhľadni bude nenáročný po červenej turistickej značke z kúpeľov i z Bardejova, pretože stojí priamo na využívanej turistickej magistrále. „Je to vhodná túra pre rodiny s deťmi i pacientov liečiacich sa v kúpeľoch. Pre túto klientelu bude určite zaujímavé aj samostatné ohnisko s lavičkami, ktoré vznikne mimo rozhľadne, turistické mapy a na prvom podlaží rozhľadne budú náučné tabule pre najmenších návštevníkov,“ prezradil ďalej riaditeľ OOCR.

zväčšiť Rozhľadňu v týchto dňoch dokončujú a čoskoro ju... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
BJ-rozhladna7 Rozhľadňu v týchto dňoch dokončujú a čoskoro ju môžu začať využívať turisti a návštevníci kúpeľov.

Okolie Bardejova i Bardejovských Kúpeľov sa za posledné dva roky stalo atraktívnou lokalitou pre cyklistov, bežcov i peších turistov a je tiež veľmi vhodné na rodinnú turistiku. V októbri tohto roku pribudol v kúpeľoch a ich okolí v poradí tretí liečivý singletrack, ktorý je určený pre rodiny s deťmi, a preto je nazývaný aj Family singletrack. Meno dostal, rovnako ako jeden z predchádzajúcich, podľa liečivého prameňa Bardejovských Kúpeľov – Lekársky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #rozhľadňa