Riaditeľovi trnavskej školy poslali odvolanie poštou

Kauza odvolania riaditeľa Strednej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave Ľudovíta Škrabáka má nový vývoj.

04.01.2018 16:00
Jozef Viskupič Foto: ,
Jozef Viskupič (na archívnej snímke), nový trnavský župan, poslal Škrabákovi list s odvolaním tesne pred koncom roka - 28. decembra.
debata (14)

Odvolať ho navrhla hlavná školská inšpektorka, vtedajší župan to však odmietol. Nový šéf kraja dekrét o odvolaní poslal riaditeľovi poštou na sklonku minulého roka.

Takto pred rokom bola v škole inšpekcia, ktorá sa skončila devätnásťbodovým zoznamom nedostatkov. Niektoré z nich sú považované za závažné. Hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová v septembri pre Pravdu uviedla, že buď mohla toto zariadenie vyňať zo siete škôl, alebo odvolať riaditeľa. Rozhodla sa pre druhú možnosť a poslala vtedajšiemu županovi Tiborovi Mikušovi návrh na odvolanie riaditeľa Škrabáka. Zriaďovateľ má v zmysle zákona takýto návrh Štátnej školskej inšpekcie akceptovať. Trnavský samosprávny kraj sa s tým však nestotožnil. Mikuš riaditeľa neodvolal, v čom ho podporila rada školy, komisia školstva a krajské zastupiteľstvo. Komisia nepovažovala vtedy zistené nedostatky za natoľko závažné, aby viedli k odvolaniu riaditeľa, a Mikuš ho vyzval na ich odstránenie.

No Krajská prokuratúra v Trnave na nerešpektovanie zákona zareagovala podaním protestu prokurátora a hrozila tak reálna šanca súdneho pokračovania.

Jozef Viskupič, nový trnavský župan, poslal Škrabákovi list s odvolaním tesne pred koncom roka – 28. decembra. Ako uviedol, zatiaľ nebolo potvrdené jeho doručenie adresátovi. Uviedol, že v období medzi sviatkami mal záujem sa s riaditeľom osobne stretnúť priamo v škole.

Ohlásili sa spolu s pracovníkmi odboru školstva, stretnutie sa malo týkať dotačnej politiky kraja vo vzťahu k tejto inštitúcii. Škrabák najskôr telefonicky potvrdil, že „o desať minút“ príde. Nielenže neprišiel, ale následne doručil svoju práceneschopnosť, potvrdenú lekárkou z Vrbového.

Keďže riaditeľ tejto školy nemá stanoveného zástupcu, poveril župan Trnavského kraja jeho zastupovaním pedagóga Ivana Tománka. Keď sa Škrabákovi skončí práceneschopnosť, bude Tománek poverený riadením školy až do uskutočnenia riadneho konkurzu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský samosprávny kraj #školská inšpekcia #Stredná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave