Inšpirovala zlodejov hodiniek bankomatová mafia?

Autom prebúrali vchod do klenotníctva, vybrali výklady a zmizli. Veľká krádež hodiniek v klenotníctve v centre bratislavského Starého Mesta sa odohrala priamo pred očami jedného z najznámejších Bratislavčanov - bronzovej postavičky Čumila.

08.01.2018 10:23 , aktualizované: 19:52
debata (43)

„Doposiaľ neznámy páchateľ v pondelok krátko po piatej ráno narazil s motorovým vozidlom do klenotníctva na Panskej ulici v Bratislave. Následne z jeho vnútorných priestorov odcudzil viacero kusov stojanov s hodinkami v celkovej hodnote viac ako 500-tisíc eur a odišiel na neznáme miesto,“ informovala polícia. Prípadných svedkov udalosti vyzvala na spoluprácu. Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov a profesor oddelenia trestného práva, kriminalistiky a kriminológie na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor upozorňuje, že pozná iba tie informácie, ktoré poskytla verejnosti polícia. V teoretickej rovine však možno povedať, že akcia bola organizovaná, plánovaná a vykonaná s mimoriadnou odvahou, až s drzosťou.

Čin bude najskôr kvalifikovaný ako vlámanie a ozbrojené prepadnutie, pretože páchatelia použili auto ako zbraň. „Veľmi to pripomína spôsob páchania trestných činov skupinou známou ako bankomatová mafia. Aj keď sú tam aj odlišné prvky vo vzťahu k vniknutiu a predmetu útoku. Na druhej strane – násilné vniknutie, použitie auta a určitá odvaha túto skupinu pripomína,“ hovorí Ivor. Navyše môže ísť podľa neho po zastrelení údajného šéfa gangu políciou aj o prejav či odkaz na životaschopnosť zvyškov skupiny. Polícia sa pravdepodobne bude zaoberať aj touto verziou.

„Ide o lúpež v centre mesta, kde musia páchatelia počítať nielen so spôsobom vniknutia do objektu, predmetom, ktorého sa zmocnia, ale aj s únikovou cestou a variantmi na zadržanie. Zamerali sa na určitý objekt s mnohými cennosťami a určite si ho predtým dôkladne prehliadli. Boli pripravení na vniknutie, opustenie miesta činu a zmazanie stôp,“ upozorňuje Ivor. Páchatelia kradli v samotnom centre Starého Mesta, vedeli o zaistení priestoru nejakým zariadením napojeným na centralizovanú ochranu a rátali s istým časovým limitom, v rámci ktorého na miesto prídu pracovníci strážnej služby. „Vedeli, že celý širší priestor je monitorovaný kamerovým systémom nielen jednotlivých súkromných prevádzok, ale aj mestskou políciou. Domnievam sa, že urobili všetko pre vlastné zamaskovanie, a aj keď bude vozidlo napriek možnému použitiu odcudzených ŠPZ identifikované, páchatelia sa ho budú snažiť rýchlo zbaviť,“ vysvetľuje bývalý šéf vyšetrovateľov. Po krádeži podľa neho zlodeji prestúpili do iného auta.

Podobne jednoduchými a rýchlymi zásahmi sa preslávila organizovaná skupina známa ako bankomatová mafia. Tá mala vykonať až 70 lúpeží so ziskom približne 280-tisíc eur. Okrem Slovenska pôsobili podľa polície aj v Rakúsku a Českej republike. Údajný šéf skupiny Ján Golis (†42) zomrel minulý mesiac pri krádeži auta v obci Opoj neďaleko Trnavy po policajnej streľbe. Za krádež, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami bol v novembri 2015 odsúdený na 12,5-ročný trest odňatia slobody. Pochybenia sudcu však spôsobili, že celý prípad sa vrátil na začiatok a odsudzujúce rozsudky pre neho a ďalších členov skupiny boli zrušené.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #krádež #hodinky #klenotníctvo #Panská ulica