Winter zveľadil Piešťanské kúpele, dnes sa zbierajú na jeho sochu

Za jeho éry sa Piešťanské kúpele stali pojmom aj za hranicami. Ľudovít Winter mal vo svojej práci zaľúbenie. Jeho odkaz má pripomínať bronzová socha v životnej veľkosti na Kolonádovom moste. Dobrovoľníci z občianskeho združenia ProWinter na ňu zbierajú peniaze aj prostredníctvom zaujímavého kalendára.

09.01.2018 15:00
debata (1)
zväčšiť Pri vizualizácii sochy vychádzalo občianske... Foto: Archív Balneologického múzea I. Wintera
winter Pri vizualizácii sochy vychádzalo občianske združenie ProWinter z dobovej fotografie.

Delia ich desaťročia, no napriek tomu tvoria jeden celok. Historické pohľadnice vsadili v jednom zábere do súčasného prostredia kúpeľného mesta a vznikli tak kompozície pre nevšedný kalendár. Výťažok z jeho predaja chcú piešťanskí aktivisti použiť na zhotovenie a osadenie sochy Ľudovíta Wintera.

„Séria 13 fotografií zachytáva dnešné Piešťany v kontraste s historickými pohľadnicami z obdobia ich najväčšieho rozkvetu za éry Winterovcov,“ hovorí podpredsedníčka OZ ProWinter Katarína Hallová. Nápad vytvoriť kalendár vznikol v spolupráci s miestnou Slovenskou chránenou dielňou. „Vedeli, o čo sa snažíme a sami nám ponúkli pomoc, v chránenej dielni sa zas venujú tlači kalendárov,“ hovorí Hallová. Projektu nahrával aj záujem ľudí o historický kalendár, ktorý sa v meste dlho neobjavil.

zväčšiť Bronzová socha Ľudovíta Wintera má pribudnúť na... Foto: Roman Hrčka
winter Bronzová socha Ľudovíta Wintera má pribudnúť na Kolonádovom moste.

Pri jeho tvorbe použili dobové pohľadnice. „Mali sme šťastie, pretože jeden z našich členov ich zbiera. Zapožičali sme si ich teda z jeho súkromnej kolekcie,“ vysvetľuje podpredsedníčka združenia.

Kalendár je ďalšou aktivitou, ktorou chcú získať peniaze na výrobu a osadenie Winterovej sochy. Od roku 2014 prebiehala verejná zbierka, po dvoch rokoch však musela byť zo zákona ukončená. Pomáhali aj dve percentá z daní, stále sa však nepodarilo vyzbierať dostatok peňazí. Na rad tak prišiel kalendár. Celkové náklady odhaduje združenie na 48-tisíc eur.

Bronzová socha Ľudovíta Wintera v životnej veľkosti bude zdobiť Kolonádový most. „Jej vizualizáciu zakladáme na historickej fotografii pána Wintera, na tom moste rád sedával,“ zdôvodňuje podpredsedníčka združenia. Vizualizácia tvorí i titulnú stranu kalendára. Autora sochy si združenie vybralo samo, Winter „ožije“ pod rukami sochára Romana Hrčku.

Po Winterovi je pomenovaná hlavná ulica či hotelová škola, no jeho socha v Piešťanoch chýba. Najskôr však bolo potrebné získať súhlas od rodiny. Ďalej to boli povolenia od mesta a od Krajského pamiatkového úradu v Trnave, keďže most je národnou kultúrnou pamiatkou. „Vyšli nám v ústrety a mesto je dodnes partnerom projektu,“ dodáva dobrovoľníčka.

Ľudovít Winter (1870 – 1968)

  • Do Piešťan sa dostal ako 20-ročný. Zo štúdií vo Viedni ho zavolal otec Alexander, aby mu pomáhal s vedením Piešťanských kúpeľov. Po jeho smrti v roku 1909 prešli všetky povinnosti na Ľudovíta.
  • Za jeho pôsobenia vyrástlo veľa budov, ktoré vytvárajú kolorit kúpeľného mesta. Najväčšou jeho pýchou bol a dodnes zostáva Hotel Thermia Palace a kúpele Irma, stavba liečebného domu Cyril, výstavba komplexu Eden a Excelsior, dnešná Jalta, výstavba reštaurácie Červená veža a termálneho kúpaliska Eva. Dal postaviť i Ružový mlyn.
  • V Piešťanoch hľadalo zdravie vďaka Winterovi množstvo ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev. Popri tom sa Piešťany stali i miestom stretávania sa vysokej medzinárodnej spoločnosti.
  • Svoju víziu napĺňal aj napriek ťažkým životným situáciám počas druhej svetovej vojny či po roku 1948. Pretrpel trýzeň koncentračných táborov, znárodnenie majetku a do konca života znášal ústrky totalitného režimu. Mal dokonca zakázaný vstup na Kúpeľný ostrov.
Zdroj: Vladimír Krupa

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Ľudovít Winter