V Petržalke plánujú výstavbu polyfunkčnej zóny za 90 miliónov eur

V bratislavskej Petržalke, v tesnej blízkosti Kopčianskej ulici, plánuje vybudovať investor Fundus Project polyfunkčnú zónu, ktorá zahŕňa bývanie, prechodné ubytovanie či občiansku vybavenosť.

17.01.2018 11:22
debata
zväčšiť Nová štvrť Kopčianska - Juh v Petržalke. Foto: EIA/Fundus Project
petrz5 Nová štvrť Kopčianska - Juh v Petržalke.
zväčšiť Vizualizácia novej štvrte Kopčianska - Juh v... Foto: EIA/Fundus Project
petrz4 Vizualizácia novej štvrte Kopčianska - Juh v Petržalke.

Začatie výstavby prvej etapy sa predpokladá v roku 2020 a ukončenie v roku 2025, následne chce spustiť investor aj druhú etapu výstavby. Vyplýva to zo zverejneného zámeru, ktorý je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

Pozemok, na ktorom sa má stavať, susedí s Kopčianskou ulicou, s poľnohospodársky využívanými plochami a s areálom vojenského cintorína. Plocha riešeného územia je o výmere 89 613 metrov štvorcových (m2). Hlavný vstupný bod do navrhovaného areálu bude orientovaný z Kopčianskej ulice. Celkové náklady na výstavbu sú odhadované na 90 miliónov eur.

zväčšiť Vizualizácia novej štvrte Kopčianska - Juh v... Foto: EIA/Fundus Project
petrz3 Vizualizácia novej štvrte Kopčianska - Juh v Petržalke.

„Primárnou funkciou navrhovaného polyfunkčného komplexu má byť bývanie trvalého charakteru a prechodného ubytovania, realizované v nízkopodlažných bytových domoch, v menšej miere v mestských vilách a objektmi slúžiacimi pre prechodné ubytovanie,“ píše sa v zámere. Investor ráta aj s občianskou vybavenosťou, ktorú majú tvoriť najmä zariadenia obchodu a služieb, domova seniorov, internátu a predškolského zariadenia. Chýbať by nemal ani hotel a penzión. Výhľadovo sa tu uvažuje aj s umiestnením zdravotného strediska.

Nová štvrť Kopčianska - Juh v Petržalke. Pohľad.
Nová štvrť Kopčianska - Juh v Petržalke.
+3Nová štvrť na Kopčianskej v Petržalke. Situácia.

V areáli plánujú pre motoristov vybudovať celkovo 2 100 parkovacích miest. Z toho 1 600 umiestnených v podzemnej parkovacej garáži a 500 na povrchu. Plochy zelene sú navrhované v prvom variante vo výmere celkom 18 846 m2 a v druhom, ktorý sa odporúča realizovať, je 21 882 m2. Investor tvrdí, že realizáciou tohto projektu dôjde v Petržalke k vybudovaniu nového moderného polyfunkčného komplexu pre širšie vrstvy obyvateľstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstavba #Petržalka #Kopčianska