Zákaz hazardu v Bratislave naďalej platí, rozhodol krajský súd

Hlavné mesto od roku 2017 nevydáva licencie na prevádzkovanie hazardných hier prostredníctvom výherných prístrojov.

23.01.2018 14:25
debata

Zákaz hazardu v Bratislave naďalej platí. Bratislavský krajský súd totiž zamietol návrh prokuratúry o dočasnom pozastavení účinnosti všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste.

Bratislavu však ešte čaká pojednávanie ohľadom údajnej nezákonnosti prijatého VZN. V tejto veci krajský súd ešte nerozhodol, vytýčené nebolo ani pojednávanie. Na utorkovej tlačovej konferencii to oznámil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Platnosť stratilo viac ako 40 licencií

„Hlavnému mestu bolo 19. januára doručené uznesenie krajského súdu, ktorý zamietol návrh prokuratúry na dočasné pozastavenie platnosti nášho nariadenia. Znamená to, že nariadenie platí a mesto nevydáva žiadne licencie na prevádzkovanie hazardných hier,“ priblížil primátor. Podotkol však, že je to iba dočasný úspech, lebo mesto ešte čaká hlavné pojednávanie a možnosti odvolania. Hlavné mesto od roku 2017 nevydáva licencie na prevádzkovanie hazardných hier prostredníctvom výherných prístrojov. Licencie na výherné prístroje udeľované mestom boli ukončené k 31. decembru 2017, a teda v žiadnej prevádzke by od 1. januára 2018 nemali byť. „Ku koncu roku 2017 stratilo platnosť viac ako 40 licencií. Hlavné mesto nevydáva žiadne ďalšie licencie,“ spresnil Nesrovnal s tým, že niektoré licencie však vydáva aj ministerstvo financií. V hlavnom meste ostáva momentálne zatiaľ okolo 150 herní, ktoré sú však nútené zreorganizovať sa.

čakajú na definitívny verdikt

Hovorkyňa Asociácie zábavy a hier (AZAH) Dominika Lukáčová na margo rozhodnutia krajského súdu uviedla, že prevádzkovatelia hazardných hier si chcú počkať až na definitívny verdikt. „Toto nie je rozhodnutie o veci samotnej, a teda sa nemôžeme k tomu bližšie vyjadrovať. Faktom je, že to na veciach nič nemení. Tie licencie, ktoré zanikli, nie je tak vplyvom VZN ako skôr novely zákona o hazardných hrách, ktorá zakazuje mať v pohostinstvách automaty,“ uviedla. Asociácia verí, že súd napokon rozhodne o nezákonnosti tohto VZN tak, ako to napadla krajská prokuratúra. Zároveň upozorňuje, že čierny hazard si už cestu do Bratislavy našiel.

„Už teraz vieme, kde presne sa nachádzajú čierne prevádzky. Je to práve tam, kde začala platiť novela a nemôžu byť automaty v pohostinstvách. Riadni prevádzkovatelia odišli a na ich miesto prišli prevádzkovatelia s kvízomatmi,“ podotkla Lukáčová. Primátor tvrdí, že kvízomatmi chcú niektorí obísť zákon, ale právomoc kontrolovať a regulovať tieto veci má v rukách ministerstvo financií.

Začiatkom mája 2017 nadobudlo účinnosť VZN o zákaze umiestnenia herní na celom území Bratislavy. Krajská prokuratúra v Bratislave však podala na jeseň minulého roka pre toto nariadenie na hlavné mesto žalobu z dôvodu jeho nesúladu so zákonom.

debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #zákaz hazardu