Pravicová koalícia obviňuje SMK, že v NSK spolupracuje so Smerom

V Zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) nevznikne avizovaná pravicová koalícia. Jej budúci členovia sa boli ešte 15. januára predstaviť predsedovi NSK Milanovi Belicovi. Koalícia mala byť tvorená Slovenskou demokratickou koalíciou (SDK) zloženou zo strán SaS, KDH, OĽaNO, NOVA, Šanca a OKS, nezávislými poslancami a SMK, v 54-člennom zastupiteľstve mala mať 30-člennú väčšinu.

30.01.2018 12:48
debata (3)

Po prvom rokovaní krajského zastupiteľstva v pondelok je však všetko inak. SMK sa vo viacerých hlasovaniach rozhodla podporiť koalíciu Smer, SNS a Most-Híd. Členovia SDK i časť nezávislých poslancov hovorí o sklamaní. Aj napriek veľkému úsiliu a množstvu kompromisov sa nepodarilo vytvoriť väčšinu, ktorá by priniesla zmenu do NSK.

„Mrzí nás to o to viac, že väčšina ľudí vo voľbách volila práve zmenu, vďaka ktorej by kraj prestal byť iba údržbárom, ale naštartoval by sa jeho reálny rozvoj. Berieme na vedomie vznik koalície Smeru a SMK, ktorej existenciu potvrdili viaceré hlasovania. Je to ich politické rozhodnutie, že namiesto spolupráce s hodnotovo bližším stranami, vytvorili koalíciu so Smerom. Možno dostali ponuky, ktoré sme im my nemohli dať,“ povedal Daniel Balko z SDK.

Traja nezávislí ‚zbehli‘ k Smeru

Sklamaný je aj nezávislý poslanec Peter Oremus, ktorému sa nepáči, že SMK hlasuje spolu so Smerom i fakt, že do klubu strán Smer, SNS a Most-Híd prešli aj traja poslanci, ktorí kandidovali ako nezávislí.

„Je smutné, že všetky tie rozhovory a vyjednávania dopadli tak, že Smeráci zlákali na svoju stranu SMK a aj niektorí poslanci od nás prešli do tejto koalície. Oni proste povedali, že chcú jednoznačne byť vo vládnucej koalícii. Občania nech si urobia z toho záver a nech sa podľa toho aj zariadia, že koho budú do budúcna voliť. Či ľudí, ktorým ide vyslovene iba o osobný prospech alebo tých, čo dodržia nejaké zásady,“ povedal Oremus.

SMK spoluprácu s pravicou vyhodnotila ako nevýhodnú

Podpredseda SMK a krajský poslanec Iván Farkas poprel, že by jeho strana vstúpila do koalície so Smerom, SNS a stranou Most-Híd. „My sme v strede, my sme centristická politická strana a poslanecký klub. My sa budeme vždy ad hoc sa uchádzať o podporu pre naše návrhy a samozrejme, budeme sa rozhodovať v závislosti od toho, čo bude pre nás výhodné, pre našich voličov a pre naše regióny, pre južnú časť Nitrianskeho kraja. Nie je žiadna koalícia, my nie sme v koalícii ani s jednou stranou, ani s ľavicou, ale ani s pravicou,“ vyhlásil Farkas.

Podľa jeho slov SMK vyhodnotila užšiu spoluprácu s pravicovými stranami združenými v SDK a s nezávislými poslancami ako nevýhodnú, pretože by bola nestabilná. Preto sme sa rozhodli byť v strede a už na prvom pracovnom rokovaní zastupiteľstva sme dosiahli úspech. Aj keď nie sme v žiadnej koalícii, podarilo sa nám získať post podpredsedu NSK, ktorým je Tibor Csenger dodala Farkas.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #pravica #Smer #Nitriansky samosprávny kraj #SMK