Rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte ide podľa plánu, práce sa skončia v lete

Oprava frekventovaného podchodu pod Trnavským mýtom vstupuje do ďalšej fázy. Práce zatiaľ pokračujú podľa harmonogramu a investor aj primátor Nesrovnal sľubujú moderný, bezbariérový a bezpečný podchod už v lete tohto roka.

30.01.2018 15:15
debata (4)
zväčšiť Na snímke vpravo v popredí primátor Bratislavy... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Bratislava Trnavské mýto podchod kontrola BAX Na snímke vpravo v popredí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal počas kontrolného dňa rekonštrukcie podchodu na Trnavskom mýte 30. januára 2018.

Práce v podchode, ktorým denne prejde okolo 30-tisíc ľudí, si prišiel počas kontrolného dňa zblízka pozrieť aj primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Radnica totiž do rekonštrukcie investuje zo svojho 1,2 milióna eur, ktoré použije na rekonštrukciu povrchov nad Trnavským mýtom či na nákup a osadenie nových eskalátorov a výťahov. Sumu približne dva a pol milióna eur zaplatí za rekonštrukciu súkromný investor spoločnosť Immocap Group.

Čo sa aktuálne deje v podchode? V najbližších dňoch by mali namontovať nové eskalátory v smere k Tržnici, nákupnému centru Central a dvom nástupištiam električiek. Pomaly vznikajú deliace priečky medzi jednotlivými obchodnými prevádzkami, pracuje sa na tepelnej izolácii nosných betónových prievlakov a kanalizácii. „Keď dali dole staré podhľady, ukázalo sa, že strop je v dobrom stave a môže tak zostať. Bude teda vyšší, v podchode bude viac svetla a bude aj vzdušnejší,“ povedal primátor.

Rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte.
Rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte.
+5Na snímke vpravo v popredí primátor Bratislavy...

Podľa generálneho riaditeľa Immocap Group Martina Šramka je potrebné vymeniť aj všetky elektroinštalácie vrátane rozvodných skríň a opraviť potrubia, ktoré vedú do zdravotechniky. V marci dostanú jednotlivé nájomné priestory novú fasádu a do práce sa budú môcť pustiť aj budúci nájomcovia. Demolácia a výmena čaká okrem prístrešku pri Tržnici aj tie pri Istropolise a na Vajnorskej ulici. „Práce prebiehajú v zmysle plánovaného harmonogramu a ich ukončenie je naplánované v lete,“ povedal Šramko.

Nesrovnal sľubuje celkové zlepšenie vzhľadu Trnavského mýta. Mesto opravuje asfaltové povrchy chodníkov v okolí, v pláne je aj oprava či výmena zábradlí. Pomôcť by malo aj odstránenie reklamy a stánkov.

zväčšiť Takto by mal podchod vyzerať po rekonštrukcii. Foto: Vizualizácia Immocap Group
trnavske myto Takto by mal podchod vyzerať po rekonštrukcii.
zväčšiť Takto by mal podchod vyzerať po rekonštrukcii. Foto: Vizualizácia Immocap Group
trnavske myto Takto by mal podchod vyzerať po rekonštrukcii.

Počas rekonštrukcie prechod podchodom sprevádzajú čiastočné obmedzenia v podobe uzávierky niektorých vstupov. Mesto v spolupráci s odborníkmi z odboru dopravy určilo alternatívne trasy, no tie sú príliš dlhé a neefektívne. Ľudia si tak cestu skracujú priamo cez vozovku, čím často riskujú vlastné životy. Kritický je prechod od električiek k Tržnici. Mestská polícia v spolupráci so štátnou preto začala v časoch rannej a popoludňajšej špičky na mieste hliadkovať. „Čo sa týka bezpečnostnej situácie, v ostatných mesiacoch minulého roka došlo k nula dopravným nehodám,“ konštatoval náčelník Mestskej polície Ivan Lechner.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Trnavské mýto