Košický Prior nezbúrajú, po obnove bude modernejší

Pred vyše 50 rokmi vyvolala výstavba bývalého obchodného domu Prior v Košičanoch rozporuplné pocity. Tie pretrvávajú doteraz. Vyrástol na konci vtedajšej Leninovej, dnes Hlavnej ulice. Za obeť mu padlo viacero historických budov.

31.01.2018 15:00
Prior, Košice Foto: ,
Bývalý Prior mení majiteľa. Ten ho chce v priebehu niekoľkých mesiacov zmodernizovať.
debata (1)

Po desaťročiach sa situácia v podstate opakuje. Bývalý Prior, ktorý slúžil od roku 1996 ako obchodný dom, v súčasnosti Tesco, mení majiteľa. Stane sa ním prešovská firma Medespol, ktorú vlastní popradská spoločnosť Azor. Prevádzkuje viacero obchodných domov po celom Slovensku. Najnovšie aj bývalý prešovský Prior, ktorý sa však pre búracie práce stáva minulosťou. Košičania sa preto obávajú, či rovnaký osud nepostihne aj košický obchodný dom.

Firma Medespol však tvrdí, že sa búrať nebude. „Naším zámerom je zrekonštruovať budovu obchodného domu a vytvoriť nové, moderné priestory, ktoré budú aj naďalej slúžiť obyvateľom Košíc a návštevníkom. Veríme, že rekonštrukcia obchodného domu prispeje k tomu, aby táto časť centra mesta nabrala nový dych, omladla a skrásnela,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Marcela Nováková. Rekonštrukcia má byť hotová v prvých mesiacoch budúceho roka.

Dodala, že obnova objektu sa dotkne vnútorných priestorov a čiastočne aj fasády. Keďže firma momentálne vybavuje príslušné povolenia, je podľa nej zatiaľ predčasné informovať o podrobnostiach Z pohľadu pamiatkarov je dôležité, že investor plánuje zachovať to, čo bolo pre túto budovu typické – vonkajší obklad z terazzových tvárnic.

Obchodný reťazec Tesco bude priestory využívať len do polovice apríla tohto roka. Doterajším zamestnancom chce ponúknuť miesta v iných obchodných prevádzkach. „Vládne tu neistota, hlavne medzi kolegyňami, ktoré tu pracovali dlhé roky. Je to škoda, ale rozhodnutie vedenia firmy neovplyvníme,“ povedala jedna z predavačiek, ktorá chcela ostať v anonymite. Dúfa, že jej zamestnávateľ dodrží slovo a nenechá zamestnankyne bez práce.

Mnohí starí Košičania doteraz ťažko predychávajú fakt, že pred mnohými rokmi na konci Hlavnej ulice vyrástol obchodný dom Prior. Mrzí ich, že mu padlo za obeť viacero historických budov. Spolu so starými budovami totiž nenávratne zmizlo aj 15 bytov a päť maloobchodných predajní. S výstavbou sa oficiálne začalo 1. januára 1966.

Keď v novembri 1968 obchodný dom Prior otvorili, ukázalo sa, že staré rany sčasti preboleli a Košičania si ho nakoniec obľúbili. Známy košický sprievodca a historik Milan Kolcun tvrdí, že išlo o architektonicky necitlivý zásah do historickej zástavby. No na druhej strane je bývalý Prior architektonicky cennou budovou. „Vznikla v čase politického odmäku. Je pozoruhodné, že architekti mali pri tvorbe návrhov voľnú ruku a do súťaže sa mohli pokojne prihlásiť aj mladší,“ vysvetlil Kolcun. Napokon vyhral návrh mladej talentovanej českej architektky Růženy Žertovej. Vytvorila viacero návrhov obchodných domov po celom bývalom Československu.

Košický Prior bol v tých časoch jeden z najmodernejších obchodných domov. Úsmevné príhody sa spájajú aj s eskalátormi, ktoré dovtedy mnoho ľudí nepoznalo. Podľa dobových prameňov stála výstavba Prioru s takmer 6 000 m2 predajnej plochy vyše 56 miliónov Kčs.

Do Prioru chodilo nakupovať množstvo ľudí z východného Slovenska, Vďaka tomu, že bol výkladnou skriňou bývalého režimu, jeho služby využilo aj viacero zaujímavých návštev. "Počas návštevy Košíc tu nakupovali aj československý kozmonaut Vladimír Remek a jeho sovietsky kolega Alexej Gubarev.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice